Friday, December 31, 2010

saya blogger johor:D

            atiqa aris merupakan budak ingos yg berasal dari negeri kedua tbesar di semenanjung Malaysia.negeri mane ag kalau bukan Johor Darul Takzim ye dak?ok nih fakta ea bukan rekaan semata-mata.
                              
            

halo helo kopi dan milo rakan2kuh!awek sehat?ea kau da tepek gamba baru nk wat intro?keling tol.oke arini hamba mau join satu segmen ke ape tah nk pggil nih tatau la aku.hehe kalau korang pon nk join pon bole je.silakan picit SINI ye.ea cepat2 nk jwb soklan exam nih! doakan aku tau!;P

NAMA
nur atiqah aris.tapi dalam i/c ade koma ngn binti,cmni nur 'atiqah bt. aris.haa baru betol.tapi kawan2 ramai panggil aku bobot sebab diorang ckp aku jalan ngn zapin mcm robot.cis "-,-

STATUS
baru 2 bulan jadi janda.ea bukan2.baru 2 bulan bergelar single mingle pringle.haha;) 

CARA HUBUNGI
 facebook jela kot.myspace dengan tagged pon ade gak tapi smpai bile2 pon aku x approve la sebab da bzaman x on.da berhabuk kot account myspace dengan tagged aku tuu.haha

DAERAH 
johor bahru.betol2 kat tengah banda aku tinggal.dari uma aku nk pegi banda pon sejengkal je, bak kata orang pakai bontot bole smpai. 

 TEMPAT TINGGAL
straight je lepas traffic light,belok kanan jumpe jln ariffin 1.pastu bole la jumpe aku tengah sidai baju.*mcm korang tawu je traffic light mne 1.bhaha

APA YANG MENARIK DI TEMPAT ANDA?
Johor tade pape yang best la kwn2 kuhh.ohh ade satu!Danga Bay kot.ooh ag satu!Taman Bunga Istana. tempat baek punyaa untok fotoshoot:)



best woo datang sini malam2.amek angen tepi laut,naek feri ala2 titanic gitu.haha barang2 kat sini pon bole tahan mura.shopping shawl ngn dress pon sodapp.

                       


ni kat kebun bunga istana,bestla wat2 amek gmbar,bkn tapak istana lme ni aje ade kat situ.mcm2 ada.ade taman ala bali,ade daun ,pokok dan bermacam jenis bunga turut bole didapati.bhaha     


wokeh sekian saje warkah hamba untok kali ni.renung2 kan dan selamat beramal.cm xde kene mengene je an?haha sukati aku la.oke bye korang.assalamualaikum;) 

Thursday, December 30, 2010

lau rajen bkn mcm ni entry nye..

ibu kite nk jd cm patung ni bole.hehe *bodonye pmintaan aku elak kene sepak je ngn mak aku




korang paham ape maksodnye?maksodnye bile aku rajen entry aku panjang2 je,tapi bile malas entry aku mcm ni je la, sekadar copy paste lirik lagu basi yg aku rase betol2 cite pasal aku.oke sila hayati setiap bait2 pkataan dlm lagu ni ;) nk nyanyi sekali pon bole silakan picit SINI.





I’m just a little bit
Caught in the middle
Life is a maze
And love is a riddle
I don’t know where to go
I can’t do it alone
(I’ve tried)
And I don’t know why


Slow it down
Make it stop
Or else my heart is going to pop
‘Cuz it’s too much
Yeah, it’s a lot
To be something I’m not


I’m a fool
Out of love
‘Cuz I just can’t get enough


I’m just a little bit
Caught in the middle
Life is a maze
And love is a riddle
I don’t know where to go
I can’t do it alone
(I’ve tried)
And I don’t know why


I am just a little girl
Lost in the moment
I’m so scared
But don’t show it
I can’t figure it out
It’s bringing me down
I know
I’ve got to let it go
And just enjoy the show


The sun is hot
In the sky
Just like a giant spotlight
The people follow the sign
And synchronize in time
It’s a joke
Nobody knows
They’ve got a ticket to that show
Yeah


I’m just a little bit
Caught in the middle
Life is a maze
And love is a riddle
I don’t know where to go
I can’t do it alone
(I’ve tried)
And I don’t know why


I am just a little girl
Lost in the moment
I’m so scared
But don’t show it
I can’t figure it out
It’s bringing me down
I know
I’ve got to let it go
And just enjoy the show


Oh oh
Just enjoy the show
Oh oh


I’m just a little bit
Caught in the middle
Life is a maze
And love is a riddle
I don’t know where to go
I can’t do it alone
(I’ve tried)
And I don’t know why


I am just a little girl
Lost in the moment
I’m so scared
But I don’t show it
I can’t figure it out
It’s bringing me down
I know
I’ve got to let it go
And just enjoy the show


Dum de dum
Dudum de dum


Just enjoy the show


Dum de dum
Dudum de dum


Just enjoy the show


I want my money back
I want my money back
I want my money back
Just enjoy the show


I want my money back
I want my money back
I want my money back
Just enjoy the show



Thursday, December 23, 2010

when they called me TEACHER IKA??haha

oke rasenye da smpai mase yg sesuai kot untok aku stat kerja n tidak lagi membuang mase sekadar menghabiskan boraih je kate org.haha siang tadi aku pegi survey2 tempat tersebut,nme beliau adalah Taska Anak Permata Ceria.name pon ceria an, barang2 kat situ pon ceria2 n comel2 belaka:).rase mcm nk jadi budak2 balek pon ade gak.tp mustahil la kan.ok keje aku kat sini lebih kurang mcm babysitter la.kene tuka pampers,mandikan,bacekan buku cerita n so on.even aku takde pgalaman langsong dalam bendalah2 nih aku still akan cube wat yg tbaek gak.doakn aku tau korang.hehe


muke cuak nk stat keje sok.huhu *abaikan org di belakang.haha
                                       




 ni amer name dia baru kenal tadi,hehe konon mesra alam r tuu;p
                                     




comel gile an?ni baru kat luar x tengok kat dalam ag.geram je aku nk men gelongsor uh malangnye x muat pulak.haha





ni adek aku nk gak tengok mane bakal tmpat keje akak dia
*dia sgt tinggi dan besa mgalahkan bapak org tau!
                                           




  ni akak aku suraya,sila la usha blog dia kat sini:) 
                             
                                               .

*asal siblings aku sume dtg nih?ohh aku lupe taska nih cazen aku pnyela.haha


aku bakal check in kat sini stat esok smpai la bulan 3 kot.lame an?hehe tapi kalau sabtu or ahad aku nk balek bole kot coz weekend takde parents hanta anak dorang kat rumah comel nih.bole la tuu takat nk jumpe family ke,hang out ngn kwn ke,jumpe encik kesayangan jap ke.sempat sangat.memandangkan 1st time aku wat keje2 uroskan budak2 nih,korang doakan la aku agar sumenye berjalan dengan lancar ye.*thx  to kak uda ngn kak muna thx ajar sy camne nk tuka pampers budak tadi,hoho.

oke hope u enjoy read this simple pimple entry. the end:) daa~

Wednesday, December 22, 2010

saya nak jadik cam fatin liyanaaaa




apekah maksod tersirat di sebalik tajok entry tu?hanya Tuhan jela yg tawu.haha tak la, korang pon bole tawu gak sebab aku nak bgtawu la nih.*ayat cm keling mintak lempang.oke abaikan.tadi aku bosan2 so ape ag aku pon dok belek2 majalah dara.com yg da berhabok tersusun rapi dlm rak buku(edisi Mei 2010).pastu tjumpe plak kat 1 article nih pasal  Fatin Liyana.









mule2 aku cm berangan kosong je.otak aku selalu ckp,"mcm best an lau dpt amek medic kat endon?''tp bile aku bace je pasal cik Fatin Liyana nih hasrat aku nk pegi endon uh cm bkobar2 pulak.tapi bukan senang ooii.mule2 kena masok matrik pas uh pulun pnye pulun smpai dpt result gempak baru la beliau ditawarkan oleh pihak MARA tok pegi Endon..


korang ingat mesti ingat aku nk jadi hot n glamer cam beliau an? nehi!nehi! aku cume nk impian aku amek course medic tu tcapai.tu saje.tak dinafikan la ramai ckp bidang sains nih mmg susah tapi kalau ade usaha n keinginan semuanye mesti jadi senang kan?so korang doa2 kan la result SPM aku kali nih dapat best ea.and doakan jugak Matrik accept aku sebagai student dorang...aku mmg berharap sgt sehh.huhu kalau dapat peluang tu mmg aku aku buat betol2 la,lau tak dapat maybe bukan rezeki aku kot.oke nk jalan2 kat blog org laen.bye~


p/s:if  kak Fatin bace blog nih, bleyla tggalkan comment kat bawah ni. hehehe ;P

Tuesday, December 21, 2010

pesanan dari si genius Adi Putra

gud morning semua(jam mnunjukkan pkol 1.27 pagi.ting tong), semoga sehat di samping gf bf tercinta.hehe arini aku nak ajak korang sume menghayati 1 sajak nih.aiseh..sajak?cm bosan je an?eh rilek2 jgn la bla dulu.ee sabor bawak bertenang..ni den nk share pasal sajak Adi Putra la.si comel yg otak dia geliga gile tuu.ni hah laa


                                       *tak kenal ag?tu la gosip pasal artis je tawuu kn da tak kenal.ceh,hehe

dan bile aku godeh2 laptop akak aku yg agak2 uzur nih,aku jpe plak sajak nih.jujor ckp memeng sgt respect la budak nih.muka je cm budak2,otak mngalahkan profesor.huu syabas inspector sahabb:)



Akulah Adi Putra
Melayu tdk penah lupa
duduk tahun satu rasanya tersiksa
tiada siapa peduli
tetapi aku bisa bedakan
ilmu Allah bagi dan ilmu diajar guru bermula dengan
‘A’, ‘B’, C ,’one’, ‘two’, ‘three’, ‘alif’, ‘ba’, ‘ta’
di mana trillion di manakah billion,
di mana tafsir Al Quran
di mana doa2 para nabi para wali
untuk apa aku disini
aku berfikir rasional aku berfikir international
pandai aku bijak aku comel aku hanya untuk ditonton diuji dan dipuji
aku malu alangkah ruginya mereka
untuk apa semua ini
di mana mata hati mereka
pujian biar bertempat
marah bila bersopan
kurang ajar biarlah berbudi bahasa
tersirat mereka tak nampak
tersurat sahaja mereka lihat
di mana silapnya
Rasulullah memimpin ummah
hebatnya baginda
pimpinlah aku
doakanlah aku
aku punya cita-cita
aku punya idola
barangkali aku kecil mereka
hanya ketawa
Allah maha perkasa
tahfiz Al Quran itu hebat
Hafaz Yaasin itu penerang hati
matematik itu tunjang ilmu
ayuh bangsaku bangunlah
kita bertemankan islam
kita penuhkan ilmu didada
kita jadikan melayu paling hebat di persada dunia
bersamaku adi putra
akulah modal insan
anak melayu jati
wawasan 2020
takkan melayu hilang di dunia
pantang melayu menderhaka pada sultannya
pemuda harapan bangsa
pemudi tiang negara
mengapa bersembunyi diri di balik ibu pertiwi
sejengkalpun tanahairku dijajah
biar putih tulang jangan putih mata
best an?oke da selesai tu je kot arini.huarrghh ngantok.mimpi indah kawan2.jgn lupe bace doa.daa~

Monday, December 20, 2010

helo??somebody help me to cook please!


sengal nye tajok entri aku kali nih.xde idea la senanye.haha wat eva.oke today i would to make err..pgakuan ikhlas dan jujo dari ati yg tulus dan suci..ea gile cptla ckp!grr.oke senanye aku xpndai masak.xpndai langsong..xtipu punya wa ckp luhh.xcaye tgok nih experience "masak-memasak ah masakla kau!'' yg di peroleh sejak ble tah lupe la:p


"SUME ORANG DPT A,AKU JE DPT B??!CIS!"

De satu ari tu cikgu de wat ujian amali tau,ala yang kemahiran idop mse awak awak fom3 tuu..time uh sume budak kne try masak2 nih.satu group 2 org je.alkisah beta pon dtempatkan dengan sala sorang rakan beta yg ala2 tomboi.fuhh dlm otak   aku,”abesla..aku da r xreti Lngsong cmpak2 barang kuali nih..”bpeloh ktiak n dahi aku tgok dak2 len terer2 masak.huhu tp mbr yg 1 group ngn aku ni nseb bek pndai msk siket.so xde r dok tcongok je.kire mcm bab2 kuali ni dia handle,bab2 kemas den la uroskan.xkn hang plak.haha paling tragis bile cikgu ckp sume group dpt “A’’,group aku je dpt “B”.haha ea kau pe gelak2?sedih tau.malu je aku.

 

 

"HANGOSNYE TEMPE DI PAGI RAYE"

Bendalah nih jadi taon lepas pnye lepas.time uh aku tron g dapur,pagi lagi.takbir raye pon lom dgr ag.aku igt ag ibu ckp kat aku,”Ika,tgok an tempe ni jap,bu nk mandi.”wah ibu ni da tawu aku xpndai bab2 goreng nih dia bole pas plak kuali tu kt aku.haha aku pea g ngn penoh terernye tbalik2 kan tempe tu smpai satu tahap jd itam sumenye.ngn kuali2 tu sekali itam.hahaha

 


KENE SOUND,"atiqa,len kali goreng ayam tutop kuali tuu."

sape berani2 sound aku nih?haha oke tu ialah kata2 dari encik Farel ye.time tu nga bgayot kejap kot ngn beliau.pastu kat dapur pon nme kn,mestila bunyi minyak uh biseng2 je jd background music time kitorang nga gayot2 uh.pastu dia tnye,"kau watpe tu?biseng je."aku ckp,"nga goreng ayam nih,da r x reti,tlompat2 aku dpn kuali nih.haha".pastu dia pon ckp,"kau nih len kali goreng ayam uh tutop kuali.terok sgt kau nih atiqaa..".waa gile bengang cm nk mati aku kat situ.da r aku suke kat dia(*pgakuan tbuke siaa.haha) kantoi lak bodo gile bab2 masak nih.komfem ah dia da rejek aku awal2 ag.haha






                                        *ni ayah masak tp cm susa je bg budak ingos cm aku nih.

                                         korang xde resipi yg simple2 ke selain msk megi,air ngn nasi?



oke da tu saje arini.ouh jap2 sebelom tu lau korang de resipi yg men cmpak2 bawang2 je o yg simple pimple untok di share jgn segan2 tggalkan komen kat bwh ni ea.trima kaseh kawan blogger yg disayangi.daa;)


Friday, December 17, 2010

Saya Suke Berhijab


oke arini aku nk masok ag contest.kali ni contest belit2 tudong la plakk.haha .suke bebenor masok contest.pdhal x mng pon.oke sape nk join PICIT SINI ye rakan2;) 

oke contest kali nih aku letak gmba nih,jeng5..



     *gmba di ambil mse hang out ke cs bsame akanda tcintan cintun:))

                                                   xlawa pon.men belit sukati je.tp nk sebok gak msok contest nih.heho



korang yg nk join tuu pastikan memenuhi syarat2 berikut.(ceh,ckp cm aku xjoin je contest nih.haha)

1) gambar pakai tudung or hijab or shawl ( purdah digalakkan..hee) p/s TUDUNG BAWAL PON BOLEY ..wuwu

2)make sure tutup aurat ! ( pakai tudung ikot cara islam yer ! )

3)bile ana cakap tutup aurat means takde nampak rambut,takde nampak lengan,takder sendat2 sangat yer !

4)kalau ade gambar yang tak tepati syariat ,gua tak reject awal2,tapi gua nasihat dulu..(kalau ade jugak markah kureng sket la yer ? )

selepas dua syarat di atas dipenuhi,buat ini :

1) satu entry bertajuk SAYA SUKE BERHIJAB or STYLE UR HIJAB ,masokkan gambar di atas dalam entry anda,pastu linkkan gambar itu ke post ini yer ..letak sekali syarat-syarat contest ni yer ^^

2)letak banner(gambar ) yang kat atas tu di sidebar belog anda..hohoo ( nak resize banner pon boley )

3)yang paling penting mestila korang kene letak gambar korang bertudung/berhijab/ber-shawl/berpurdah tu kat dalam entri korang tu ^^

5) sila tag kawan-kawan korang..3 orang pon jadila..hee (make sure kawan korang taw yer )

6)dah siap tu submit la post korang kat COMMENT box encik woot woot okei :)

7)tarikh tutup pertandingan adalah 11 january 2011

8)ouh,kalau gambar berdua,bertiga bersepuluh pon takpe asalkan gambar korang kene ade ! ^^

9)kalau baik hati alang alang da join contest tu ,tekan la butang follower tu.tehee,( tiada paksaan )

yg wajib meng'take part' dlm contest nih,

         ema aris

         suraya aris

         alyaasaadah


ok da tu saje kott rasenye.kn encik kn?ade pape ag ke?tadela rasenye.ea asal cm aku tnye aku jwb ni?sengal tol.haha ok sila la join rakan2.go luck ye sume.daa~


Thursday, December 16, 2010

katak oh katak

katak o katak,

knape kau ade dlm toilet,

mcm mne aku nk mandi,

sbb kau aku x mandi.hahahaha


arini mood aku nk ckp pasal ape yg jadi time aku balek kampung 2 ari lepas.aku mmg xsuke,geli,geram tol ngn makhluk bname katak nih au.lau aku nampak je keturunan binatang nih ade kat mne2 mesti aku simbah ngn air smpai dia tegelincir.haha jahat kn aku?tp tu dulu ea, skang aku npk katak aku cume menjerit n blari pecut 100 meter je xlebih dari tuu.hehe


ok kejadian nih berlaku di Parit Kuda,Batu Pahat atau lebih tepat ag di kampong halaman ayahanda kuh tcinte.hehe pagi2 hari nk balek ke jb uh aku masok r ke bilik air,tok buang segala sisa toksik dalam bdn aku nih..ala korang paham jela sendiriii.haha pastu mse aku picit sabon dettol yg ade dlm bilek air uh,pastu jatoh plak bndalah uh..so setelah selesai melaksanakn tanggongjawab,aku igt nk letak la balek sabon uh di tempat asalnye,tbe2 time aku nga letak sabon uh,ade plak katak tselit kat tepi rak tmpat simpan syampu,conditioner n sebagainye tuu.aku pe ag jerit dan blah mcm tu je tanpe mpedulikan botol sabon dettol yg aku jatohkan td.haha



*
cik katak cik katak jgn la kacau aku ag ea.x privacy la kau ade.ee kau niii cm paparazi tau dari kecik smpai besa ade je nk takotkn aku.grr


disebabkan penemuan katak comel dlm bilek air tu la aku cm kecot perot gile nk mandi kat situ,aku just msok tok cuci mke,berus gigi je.haha dan dgn penoh selambe aku balek ke jb x mandi.heho naseb bek de perfume n cuaca aritu pon sejuk-sejuk beku je.so xde alasan la tok aku bpeloh.hehe ea tapi bile da smpai uma ayah aku mandi ea.xbek au ckp aku xmndi.huu ok da tu saje.bye2~


p/s:sy mmg seorang yg jujo n open bkongsi ape je crite.so lau geli cpt blah dari page nih.haha

Monday, December 13, 2010

peace contest:)


oke 1stly thx kpd fanana,krn sudi mngetag beta ye.hehe arini sekali lagi menceburkan diri dalam contest dalam arena belog nih.haha aku rase aku men blog nih sbb aku suke masok contest je kot.even x mng,aku xkesa pon.bendalah ni just suke2 je...






kali ni aku letak gmba serabai ni je.bkn saje2 nk bagi gmba serabai,sbb aku jarang la amek gamba pas uh peace2 nii.hee bole ea cik edzan.lynkan jela ea.haha oke lau korang nk join korang tekan je gmba uh n tbongkar la segala rahsia..??ea bukan2 syarat2nye la.haha


oke den mpersilakn 3 org vip tok terlibat sme dlm mmeriahkan contest nih:
suraya aris
ema aris
topek

Saturday, December 11, 2010

contest mimik muka menarik:)

oke 1stly trimas lion mas kpd mas cikin yg rajen mbuat contest nih.hehe oke senanye aku nk ckp yg aku segan seh nk msok entry nihh.yela aku nih mke cm tempe basi je x mcm blogger2 laen yg kiut miut comel loteh.huhu tp aku nk masok gak,peduli hape org nk ckp ape.heho


ni special tok cik cikin je,korang jgn tgok ea.korang tutop mate je.hehe


psl gmba nih.err nk ckp ape ea.. owh baru aku pasan mke aku cm orang sembelit sedang memarahi anknye kn?haha gmba ni di snap di dalam toilet bilek aku.baru lepas buang hajat??eeyy mane de.ni bru siap2 nk g danga bay tau.suci ag time nihh...tettt.suda2.


oke aku nk promote bendalah nih kat 3 insan terpilih nih.ceh insan tpileh siaa.haha

sesape nk masok sgtla di alu-alukan.segala syarat n peraturan sila picit banner "Contest Mimik Muke Menarik" kat sebelah tu ea.oke da itu saje.bye korang:)

sayang sayang ayah sayang sayang ibu:))

oke today i would to talk about relationship wif parents.ea nape speaking nih?selekeh je.ok tuka2.arini aku nk ckp psl tajuk entri di atas tu..ok td aku tgok tb talkshow dia de cite psl parents ni la,cite Soal Asyraf."ape tu" kau tnye?ish ish ish..ni msti asek tgok katun je tak tgok astro oasis kn?alaa Asyraf yg imam mude tu laa.



hah yg nii,knal x?lau xknal tatau la den nk ckp apo.haha


aku cm terasa gile bile "dia ckp bayangkn lau kite balek uma,kite tgok mke ayah kite merah padam cm nk meletop,mak pulak menanges".huhu kalau aku xpayah bygkan,mmg da penah jd btol2 pon dulu sbb aku tipu dorang,aku ckp jage koperasi tp aku jge kejap je pas ue cabot g cs..huhuhu terokk...gegel seh igt2 balek.


tapi tu duluu.time zaman2 jahil.time iman x berape nk kuat.tp aku da say sori kat mak aku psl bndalah nih.even beliau da maapkan aku tapi aku tawu dlm ati dia msti da tluke siket.sbb dia igt aku dak baek n pcaye kt aku.rupenye hampeh.huhu tp skang da xwat da ea.sumpahh..x tipu...skang aku ngn parents aku pon da ok.Ahamdulillah...mak aku da cm besfren da.dia g pasar ke mne2 sume dia bawak aku.aku cpel ke break ke gado ngn mbr ke sume aku cite kat dia.dlm mase yg sme kdg2 aku takot je ilang dia tau.xbole bayangkan mcm mne lau dia xde.Nauzubillah selisih Malaikat 44.


kpd korang yg still ade parents tuu jgela diorang baek2,syg la dorang uh dgn ikhlas.syg gf, syg bf bole?xkn nk syg parents pn susa an?lau bole respect la diorang,jgn tggi suara sume uh.dont u ever do that coz Tuhan akn bayar cash lau kite wat sala kt parents tau...parents yg xbagi korang wat tu ini,bkn bmaksod diorang nk mgongkong korang,tp diorang uh syg bangat kat korang..maybe diorang takot something bad happen kt korang.ade hikmah nye lau diorang xbagi korang pegi mne2 o xbagi wat sesuatu bnde uh..bfore tdo uh kenang2 kan la ea jase2 dorang ea.


oke renung-renungkan n selamat beramal.daa~





Thursday, December 9, 2010

goodbye to you my trusted friend:)

hai korang.arini aku nk mood sedih2 xnk gelak2 tau..huhu oke firstly aku nk ckp err td last day kot kitorang kua sme2.pasni maybe jpe ag tp tatau ble coz maseng2 da de plan sendiri...sedih sehh da abes skolaa.huu sobsob...nnti mesti rinduu nk g lib same2..study same2..gelak same2..dan xlupe jugak mkn char mee same2...srott2..emm korang tawu ke char mee tu ape??char mee tu mknan sabah ke sarawak ek.lupe la.yg penting bndalah uh ade jual la kt utan banda.nk tawu sedap ke x g r try sendiri ea.hehe

owh2 lupe nga cite psl dak kelas aku la td.melalot lak.ni sume char mee pnye psl.."-,-




jeng5!ni la dak2 kelas aku.hee comel kn diorang?hmm jujo ckp aku tsangat la bahagia study kat kelas nih.mantol pon mantol,study pon study..kadang2 aku pikir dak2 kelas aku ni r yg byk ubah life aku jadik better than before.diorang pndai2 doe so aku pon dari pemalas jadi rajen la siket taon nih coz nk compete ngn dorang ni la.ag 1 dulu lau kua aku xsmayang la sehh.aku pon tatau la nape terok sgt time tuu.sggoh jahil rasenye sukati mak bpk aku je xsmayang lau kua.tp ble aku kua ngn dorang,dorang xpnah miss ajak aku smayang even kt lib o bnda pon.Alhamdulillah.. bsyukor dpt kwn cm korang.ilebiu 5Cerdik..



haa ni kat Seoul Garden..aku xpnah mkn bndalah nih tp dorang ajak aku pon pegi jela.sedap gile..nk boco perot menckek kat sini.berbaloi la 1 kpale rm37..mule2 mmg aku excited sgt nk abeskn spm coz semestinye aku akn rase dunia ni mcm ana yg punyee.wee~ tapi aku lupe lak pas ni da susa nk jpe dorang ag.huhu tape setiap ptemuan de ppisahan kn.normal la tu.ngade2 lak kau nk touching2.haha ok da bye ngantok ni.gudnite sweitdream:)))

Sunday, December 5, 2010

blog baru 2010 pilihan:)

hye korang.salam 1 Malaysia.ewah cm PM lak kau.haha oke arini aku agak teruja siket sbb 1st time masok contest kat blog nihh.blog tsebut x laen xbukan adelah,BLOG BARU 2010 PILIHAN!huh maklum lah aku ni pendatang baru dalam arena blogging nih.pendatang baru tau,bkn pendatang tanpe izin.haha aku pn baru tawu psl bndalah nih coz akak aku yg btawu.hehe thx dear:) naseb baek kaw ckp cepat coz tarikh tutop dia ag 2 ari je,7/12/2010.hehe

oke 1st entry aku dilahirkan pd 26/4/2010.lme kan?tp entry aku baru 16 je.ciput kan?haha disebabkan ke"busy"an aku dgn hal2 skola,kadet,study dan sebagainye,so xsempat sgtla nk slalu kt mbebel kt sini.even blog aku nih xdela sehebat mne,yg follow pon xramai,aku xkesa langsong pon.bagi aku everyone start from base an.hee oke da nk maghrib,nk smayang jemaah nih.sape nk ikot angkat tgn!!oke da azan,bye2:)

Friday, December 3, 2010

soklan bocor??bole caye ke?




haloo rakan2.sy calon spm2010..fuhh tatau nk ckp ape..ramai tnye,"exam cne?oke?".kadang2 mcm malas den nk jwb senanye.haha sbb jwpannye same je tiap2 kali exam,bile owg tanye,sy akn jwb,"ade senang,ade susa..".oke skarang tggal lagi 2 paper setengah je then tamatla riwayat beta as budak skola.yes2!seronok bangat.err ape yg setengah??seni la kene men lukis2..owh lupe xnkla ckp psl seni.xminat.huu hah! nk ckp psl soklan bocorlaa..huu


1st bahase melayu,yg dsebar2:kua psl disiplin,keluarga bhagia,ppaduan n peranan wanita dlm mbangonkan negara.

soklan spm:kua pasal ibu bapa,cara kembangkan industri desa.hampeh soklan boco yg dsebut langsong tade.




sejarah,yg disebar2:teori kdtangan islam ke AT,perang dunia ptama,kedua,ketiga,psatuan2 melayu,tugas YDP, ngn pe tah byk ag x igt.

soklan spm:yg kua hnyelah tugas YB,dan soklan laen tsangat la kontra ngn soklan yg konon2 bocor tuu.




physic,yg disebar2:light,waves,force n motion,electronic,electromagnetismm n byk ag.

soklan spm:yg disebot kbanyakan kua.alhamdulillah tepat juge soklan bocor tu rupenyee





conclusion nye aku pon tatau nk caye mne satu.haha aku de ckp gak psl bndalah nih kat sorang senior nih,nme dia kak najwa.beliau ckp,"bace je sume,tadenye bocor.lau bocor pon msti dia tukar soklan..".maybe btol kot ape dia ckp tuu.sbb aku pon bce je sume bnde,ketas2,nota n bku rjukan,surat cinte??ade ke?mne ade.haha oke2 mksod aku bknla xnk pndang langsong soklan2 yg da tbocor tuu,mksod aku bce jela sume,then baru tkan kan yg soklan bocor uh.jgn dok focus je kt list soklan bocor tu jek.mne tawu d luar jangkaan kite.ag2 cm sj uh.mmg myesal sgt rh aku g bce bulat2 ikot soklan bocor tuu.kn da pecah pale kaw mse jwb paper sj.ooppss suda2 jgn dtangisi bnde yg da jd.oke thats all.still ade ag 2 paper pnting,BIOLOGY dan CHEMISTRY.wah2 "seronok" btol nk jwb 2 paper nih.xsabar aku.haha oke doakn sy ye.bye2:))




Friday, October 22, 2010

spm around da corner


waa x sangke kejap je da bln 10,n mase yg dtunggu-tunggu pon hampir tibe.seram siaa.rase ade je bnde yg x ckop dalam palotak aq nih.SPM..SPM..setiap ade exam mgapa jantongku berdetak,bdetak dgn lebih kncang spt genderang yg mau perang..,ea kaw da nk exam ley nyanyi2 plak.oke oke 23 november ni bermulanye perang dunia ptama aku dan rakan2 seangkatan yg laen.wish us luck k.ni je subjek yg aku amek,nk amek sume matila kan.huhu


Bahasa Melayu : (suke-suki;) )
Bahasa Inggeris : (bole la siket2)
Mathematic : (suke3.hee)
Agama Islam : (insya-Allahh)
Biology : (best tp x minat sgt)
Chemistry : (susaaa tp sdg bjinak2)
Physic : (suke certain topik je)
Additional Math : (fanatik gile.wee~)
Sejarah : (seronok cm bce bk cerite)
Pend. Seni Visual : (xsuke xminat,amek sekadar suke2.hahaha)


even aku x minat beberape subjek d atas,aku nk wat tol2 gak.SPM penentu mase depan tuuu.lau dpt cabok2 abesla aku.huu oke semoga berjaya candidates SPM10.do da best taw.hee salam

Friday, October 1, 2010

diam itu lebih baek.

sy rase mcm ade org sedang2 bcakap2 d belakang sy.dy ckp yang baek2 atau burok2 psl sy ke itu hak dy kan?alaa tapela mulot org susa nk tutop.normal la tu manusia suke mgumpat.dalam dunia nih mcm2 manusia ade.bkn sy sorang je.so kne la sentiase ready bhadapan ngn org2 mulot longkang nih knn..tp knape la sy yg jd bahan umpatan stalker2 hebat tuu.haishh..dunia2.cukop bagos ke mereka nk bcakap2 ttg org laen.selagi sy bole sabar,sy akan diam dan tros diam saje..apela daya kite nk mghukum org laen kan.dasar manusia mmg begitu.sgt x senang melihat org laen bahagia...tp tape,pcaye pd hukum karma,"what u give,u get back."awk mgumpat dan menjaja nme sy ke sane sini,satu hari nanti awk akan kne balek.satu pkara diingatkan Tuhan tu kalau nk tarek balek nikmat yg dy bagi kt kite,kejap je tau.haa oke cume mampu doakan dorg berubah.tu sajee.amee~

Saturday, August 21, 2010

TRIAL SPM 2010

Peperiksaan Percubaan SPM 2010.
Rase risau btol nk hadap exam sebesar nih...bkn x yaken cume rase rndah diri dgn dak2 laen.huu pejam celik pejam celik,kembang kempis kembang kempis da besa da aku.da nk amek SPM da haa.x sangke btol.dak ingos yg dulu pmalas gile nk g skola agame kini da smaken anak dara.wahh.proud to say that.haha aku hope aku dpt rsult oke kali nih.lau bole nk dpt lebih dari Mid-year exam arituu.aku dpt 4A je aritu..dan ranking aku pon jatoh tgolek2 sbb amek subjek lbih n subjek tu plak aku dpt c,subjek uh xlaen dan xbukan smestinye subjek Pendidikan Seni Visual!!woo.oke snanye aku xkesah sgt pon dpt result seterok tuh memandangkan aku xpnah pon msok kelas tuu,tibe2 tros amek exam.rilek je aku hntam keromo jwb paper seni aritu.haish...mmg carik nahasla..ase cm nk drop pon ade.tp tape aku akn troskn gak usaha aku nih smpai la ke hari trakhir SPM.aku nk msok matrik.nk sgt taw..bkn sbb nk ikot seseorang ke ape.tp tu mmg impian aku since aku fom3 ag..huu ok baekla,lastly mcm yg slalu aku ckp kt ckgu Zamri,"sy da berusaha lau rsult xbest tu maybe blom rezeki sy kot.."hee positif je aku nih tok sdpkan ati.oke da tu je kali nih.bye:)

Monday, July 5, 2010

baby baby baby oohhh..




ape?igt aq ske ke lagu tu?ceh.hoho oke arini aq nk cte psal kes buang bayi yg blaku bagai cendawan tumboh selepas ujan dlm Malaysia lately nih..ayat cm nk wat karangan lak,oke abaikan.

aku sdeh seh ble bace kt surat khabar tiap2 ari msti ade pnye cte jmpe2 baby nih.jpe mayat baby da cm jpe smpah plak.kt mne2 ade,tong smpah,dlm utan,dlm kotak n pleng sdeh d tahap gaban dlm toilet..tmpat yg spatotnye tmpat buang taik uh leh jadi tmpat buang bayi lak.hadooiii nk ckp xde otak skola pndai,msok u ag..xbole nk komen byk la mgken mak kpd baby2 yg da jd mayat nih da gabra gle kot ble ank dlm perot dowg uh nk kua..twu pon maluu..kaw da buat sedap2,anak buang sepah2..pndai buat pndai tggong la an.sedang kan kuceng pon jge anak dowg.malu la sket korg yg wat bndalah nih..nk ke taraf korg lbey rendah dari binatang??eyy geram betol ase cm nk bleng je laptop ni kt pale dowg taw!grr!ea emosi plak.sori..astagfirullahalazimmm...


ni paleng myakitkn ati,myedihkan,meruntun jiwa dan sebagainye la.
tataw la ape mak kpd baby ni pk time dy wat cmni kt anak dy sendiri...
lau mak dy kne flush cmni msti da tkitai2 cm kambing msok air.
ni kan plak baby yg blom sempat nk bkak mte...
haa..tataw nk ckp pe.hnye mampu beristighfar....



smoge mak kpd mangsa baby2 yg x bdose nih mdpt blsan yg setimpal......ameennn...

Saturday, July 3, 2010

peraturan ttp peraturan:(

bulan ni mood agak down down down..krane ape???ahh itu kte yang kite tatawu..oke nk bg tawu la nih.sabar bole?huu



ceritenye begini,semalam an aku ngan ibu g skola un tok mngambil report card yg result nye x sberape pon.nk tawu ke?tayah la ea aku x pandai cm korg huu "-,- result ta sberape tu oke ag aku bole je trime ngn ati yg tbuke sbb ape yg aku dapat tuu mmg sesuai la ngn usaha aku yg x sberape..tp!!!yg mbuatkn aku sdeh bcampur haru biru adalahhhhhhh....markah demerit aku sgt tggi...sob3..smpai ckgu pon da gelarkan aku ratu demerit..bengang gle kau tawuuu..ckgu ckp lau aku x naekkan balek mrkah demerit aku uh nnti sijil spm dye tules "kelakuan:sederhana",x mcm budak laen yg "kelakuan:baik"..pneng otak aku mmikirkan bendalah nih.kbanyakan kesalahan aku xdela besar mne,hanye sebesar lobang idong je..(spt:xbawa diari,dtg lambat).



oke mungken sala aku jge sbb mlanggar peraturan skola,even npk remeh da name pon student,ikot jela peraturan,jgn byk ckp.,bak kata cikgu kelas aku "bende yg remeh jgn di amek mudah".ye btol ckp dia,aku igt pesan dia tuu slame nih lau peraturan kcik2 uh aku men langgar je.skang sape susa...atiqa aris jgakkkk...

Thursday, June 17, 2010

sejenak bsama ibunda

oke dri mne nk stat ni ye..oke2 aritu time bjoliday d Tanjung Leman,sume adek bradek aku mandi manda d laut ngn pnoh nikmatnya.mlm uh pe ag sume pengsan d atas katil chalet yg empok ag lembot.tp kitorg x tdo pon just tbareng kpenatan je..

tbe2 muncul satu suara (suara aku la tu.haha),"bu,penat r bdn,xlarat,ase cm nk mati je.."

pas uh ibu pon mjawab,"ea kaw jgn,lau nk mati de bpe2 tanda aw.bek kaw cek."(lbih kurang camtu la ayat mak aku,haha)


mnurut kata ibunda tcinte,puan Norani bt. Husin,,tanda2 idop x lme ialah:

  • ble korg pndg bwh,korg x npk pon idong korg..haa jge2 laaa
  • ble korg letak tgn atas kpale,korg xnpk pon tgn korg yg bsar ala2 btg kayu uh..bese lau sume org wat msti npk kann,so lau awk x npk uh bringat la yee
  • dahi trase bdenyut2,bkn pnen..cm mggigil cm2
  • perot trase mggigil,jge seluruh bdn.
  • hujung kaki uh sentiase mnegak ble time bareng..
  • ble bareng tlentang xde ruang bwh bdn kaw yg bole dmasuki tgn atau sesuatu.

ni semua ibu la yg ckp,aku pon ta bpe sure sejaoh mne kbenaran nye.korg cbela try2 an ne tawu umo korg akan tamat dlm mse tdekat nih..Wallahualamm..:)) sme2 la tobatt.sekian.

Sunday, June 13, 2010

penghujung benua asia;)

anda tawu kat mne?meh cheq khabaq sket kt anda2 yg x pernah pgi tmpat ny..penghujung benua asia ni tletak d Tg. Piai,Johor.oke sy ulang skali lagi Johor ye.tmpat nih best jge.tp nk jalan ke hujong uh..fuhh.bkuak doe ktiak..haha tp mmg adventure la...keliling jln yg kaw lalu uh full utan dan klau bnasib baek bole la bmesra ngn berok2 yg btenggek d tepi jmbatan uh.





ni la glob yg ibu smangat sgt ajak ktorg tgok uh.
besa an?best,,bole puseng2..haha
tp agak cacat la sbb tulisan dia yg kt bwh uh kopak2 sudaa.
abes burok.



dress up time kt sne agk selekeh.tp tape.
bf sy tade kt sne pon,so x perlu lawa2 sgt.
t kne ngorat ngn berok.hahaha



ni la antara berok yg ade kt sne.cbe teka dia nk g ane uh?
nk copet mknan org?xlaa...
dia just nk enter frame kt org yg tgh amek gmba je.hehe



oke nk blek sudaa.tggi an dak tdong polka dot uh?
ye mmg dia popuan pleng tunjang dlm fmili kami.

oke tu saje arini.tata~

Saturday, June 12, 2010

joging la sangat.hahaa

kejadian berlaku pd 10hb jun yg lepas.anga yg ajak joging2 nih (nk kuruskn bdn ktenye...=) ),den??den x minat sgt laa joging2 nih huu.ea sala2 bkn x minat,tp x bawak sport shoes..haa bru btol.tp sy ikot saje mreka ke taman walaupon x join dorg..sje nyemak.hehe





oke mcm bese,sblom kua uma rembat hp anga dlu dan klik!
hoho lau blek uma ayah budak comel ini
wajib ada di dlm gmba.hehehehe




ksian anga dan ayahnda kpenatan..
yg joging mreka bdua saje.tp sume ikot.
bak kte pepatah,di mne ade mreka,di situ ade den.haha



den pleng ske gmba nih.haha ny idea ayahanda tcinte.
tangan ltak kt lutot,bdn tegak,pdg dpn.serious2!
hahaha


tp skang da kt uma ibu da di jb..thx for everything ayahanda..smiggu tdo sne asek mkn lua je..asek bjalan je..da blek pon dpt ag duet...thx sgt2 la.i will miss u dad,n always waiting to meet u again:))

Tuesday, June 8, 2010

ya Allah,help me to change myself:(





semenjak 2,3,4 menjak nih,otak cm agak kusot sikit.ea bukan kusot tahlaaa maybe dpt hidayah dari Allah kot.mungkin jge sbb akak aq asek bkak lagu nasyid dan zikir saje..otak aq pon asek mmikirkan dose2 dan maksiat* yg telah dlakukan.ase nk brubah ke arah yg positif siket.,muslimah sejati la klau bole..huu ya Allah kaw lindungi la hamba mu ni dari tros mlanggar perintah mu.



sebagai langkah awal,mari kte share..



RAHSIA-RAHSIA AMALAN PENGHAPUS DOSA(lau nk brubah skali pon bgos jge:) )

  • Meratakan air wuduk
  • Menyertai solat berjemaah dan memperbanyakkan sujud
  • Melazimkan solat-solat dalam saf-saf terhadapan
  • Ucapan amin para makmun di belakang imamnya
  • Zikrullah sebelum tidur
  • Zikir orang beriman waktu malam dan solat dan zikir selepas solat fajar
  • Amalan kebaikan pada awal hari dan akhirnya
  • Wuduk, istigfar, hari jumaat dan mandi
  • Bacaan surah al kahfi, yaasin, ad dukhan dan zikrullah pada hari jumaat
  • Zikir-zikir yang diucapkan selepas melakukan dosa mengampunkan dosa itu.
  • Puasa pada bulan ramadhan, rejab, hari arafah dan assyura
  • Puasa hari isnin, khamis, pertengahan bulan syaaban, 6 hari bulan syawal, 3 hari setiap bulan dan korban
  • Menasik haji, umrah dan takut kepada Allah
  • Kelebihan alfatihah, yaasin, almulk, ayat akhir surah albaqarah dan alhasyr
  • Berzikir kepada Allah
  • Takut kepada Allah dan gerun tatkala melihat gunung dan lautan
  • Menyerah kepada Allah dan selawat ke atas rasulnya
  • Perjumpaan muslim, amalan dan zikir mereka kepada Allah tatkala melihat manusia lain lalai
  • Bertolak ansur, memuji kepada Allah ketika menghadapi makanan dan minuman, bersedekah dengan darah dan orang beruban
  • Menunaikan hajat manusia dan memperbaiki keadaan antara mereka dan akhlak yang baik
  • Merendah diri di hadapan Allah, berdoa, mengambil berat hal ehwal orang islam


*maksiat-> bkn yg tuu laa,maksiat ue ksalahan mlanggar perintah Allah,pela kaw otak kuning.


oke da r aq nga insaf ny.

shooh2,g men jaoh2.tata~