Saturday, November 12, 2011

togeh:sayur paleng lekeh tp penuh khasiat;)

tajok macam siot je an?haha tapi betol ape.bape ramai antara korang2 nih yang makan togeh?angkat tangann!!1,2,3......dah?tu je?3 je daripada 10 orang??!nampak sangat togeh berada di ranking sayur paleng lassttt sekali kan?yelaa orang bandar mane nak makan sayur murah ni kan.hoho tapi korang tawu x togeh nih banyak bebenor khasiatnye.sama jugak mcm tempe.tapi tempe sedap siket la dari togeh.tempe pon banyak khasiat gak.lagi-lagi tempe sambal kan?pehh mau non-stop makan bendalah tu je.kalau boleh sampai tido pon nak ngappp-ngapp dalam selimott.ish ish terokk doh perangaii.haha oke kembali ke pangkal jalan,eh pangkal cerita.





keistimewaan togeh yg tak ramai tawu:

1.menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. untok orang laki,spermanye maken baek.untok orang perempuan membantu kesuburan telur yg dihasilkan.

2.membantutkan tanda2 kanser. in other word,melumpuhkan bibit kanser macam kanser usus besaa,pankrease dan jugak leukimia.

3.buang toksin dalam badan.serat yg ade dalam togeh nih kalau korang nak tawu dapat membantu  membuang segala kotoran2 yg ade dalam usus besar tau.maka sehatla badan ekau xde kotoran yg diserap dalam badan.

4.togeh ade estrogen.kau ade?haha oke serius2.function estrogen nih more to tulang la lebih kurang.macam memadatkan susunan tulang dan jugak mencegah kerapuhan tulang yg besenye nme glamornye lebih dikenali sebagai osteoporosis.


thats all!so ape lagi jom la ajak ibu korang pergi pasar!mari kite shoping taugeh beramai-ramai!yeahh!alamak.terlebih sudaaa..+_+ oke babai gua nak tido.ujan2 nih membuta pon sodappp.hehe bye:)

"mari mari beli togeh adekk maniss.sekilo RM 0.50.ea?yeke?entah la maap la pak cik pekerja baru kat sinii.hehe amek la banyak mne nak.pak cik belanja.."lol.haha bapak sape tah aku curik nih.maapla ni  gamba yg menarik perhatian aku kat google.haha

20 comments:

Pocket said...

tapi taugeh tak tumbuh ngan matahari, so pokok yang tak tumbuh ngan matahari ni tak besh,
sikit lagi cendawan jgak :D
(Tak der kena mengena hahah)

plus.. taugeh tu kira sayur ker kekacang ker cendawan?

Iffah Afeefah said...

sedap2

atiqa aris said...

pocket:haha taugeh tu spesis kekacang:)

atiqa aris said...

iffah:kan2?:)

EmpayarUtama said...

Kalu da x de lauk, togeh ngan tahu goreng pun rasa sedap :)

Saiazuan said...

eh yeke? nsb baik aku ni penggemar taugeh :D

محمد رازيق said...

wah, no 1 tuh best!!!!!!!!!!!!!!! hehe.. pasni mkn todeh banyak2.. :)

Prasetyo said...

Nice blog posting. I'm just blogwalking and very interesting to stop here and read your post. I like this.

But, dont forget to give us your comment into my blog ya.

Thanks for share.

Rtp Farra Arisha said...

it's tasty ;))

Woofer Storm said...

tak suka makn taugeh..heheee

**suka makan hati je ni..ermmm

atiqa aris said...

empayar utama:yeah besenye togeh mmg selalu last choice.haha

atiqa aris said...

saiazuan:haha bgosla:)

atiqa aris said...

muhamad raziq:ceh 1 je?haha

atiqa aris said...

prasetyo:ya mekaseh yaa

atiqa aris said...

farra arisha:mmg pon:D

shahrazali said...

taugeh dlm mee goreng sedap la dimkn...klu lauk taugeh jek,,susah gk nk masuk..hehe..

atiqa aris said...

shahrazali:ee memilih eh.hehe

ReYnn said...

mak x kasi kita makan toge =(

atiqa aris said...

ngapain?

ahsfantasy24 said...

Hehe..
tringat dlu mse skolah rndah wt eksperimen pkai toge ;)

syg, templte ni sgt cntik..!


Eh?
1. Kau nak salahkan siapa bila dia curang?
2. Kau nak salahkan siapa bila dia tak ikhlas?