Friday, December 21, 2012

kan dah kena sound~

hai kau orang. kau orang wat gapo du? dah makan? dah solat? oops lupa pula saya hendak membagi salam . assalamulaikom ade orang tak kat dalam~  tak jawab dapat dosa tau , kalau jawab je dapat pahala . so? kau orang nak mana satu? dosa kek? pahala kek? jawab jangan tak jawab .

"hape minah nih... krik krik."



*lol. intro je dah macam sampah. huh sudah-sudah kang ade yang menyampah kang.

oke hari ni nak cerita pasal hari Selasa hari tu . ada apa dengan Selasa? yezza tepat sekali~ hari memakai baju korporat . kampus aku je ke kampus korang pon ek? tape lah mana-mana je. 

macam ni. aku kan selama kat sini tak pernah tau pakai baju korperat . aku ade tapi tak pernah pakai . pakai pon ade lah sekali seumor hidup aku kat UiTM nih.. tapi sem nih ade lah something yang aku join society kat UiTM nih , yg menetapkan seluruh ahlinya WAJIB memakai baju korporat setiap hari selasa. aku macam .. 

????!!

alamak.. baju tu masa aku beli part 1 , badan comel lagi , sekarang dah part 4 badan agak-agak mak orang.. boleh bayangkan tak macam mana aku nak pakai baju tu?? baju korporat kau tahu la kan cutting die camne kan. almost 2 sem kot aku tak usik baju tu. gile sexy kalau aku pakai camtu je. aku baru je nk hijrah sikit-sikit.. huhu maka aku pon mengambil inisiatif yang agak weird tak pernah dibuat orang sebelom nih. aku rasa la macam tak pernah tengok orang pakai. haha

tahu aku watpe? aku pakai simis yang agak2 labuh tutup punggung then baju tu aku buat la baju luar ala-ala kardigan gitu. macam mekanik pon ade . tapi tape demi society tersayang aku bedal jugak pakai camtu pegi kelas.... 

memang orang pandang aku macam alien la kn, jarang kot orang pakai baju korporat ala-ala kadar camtu. popuan pulak tu kan. memang tak lah. ade yang cakap oke, style , bijak-bijak. aku paleng berterima kasih dekat lecturer dan pak guard sebab takde yang tegor aku pakai camtu hari tu. aku lalu sebelah dorang je tapi cam tak kisah je aku tengok. alhamdulillah lepas jugak dari dorang. *actually tunggu gak dorang tegur kot-kot salah besar ke pakai camtu . berani mati je laa "-_-




tapi di celah-celah tu ade lah sorang tu cakap , "eh jangan la pakai camni. buruk tahu tak . tayah la pakai camni lagi." . oke fine......T_T sentap kejap. memang la agak buruk. tapi nk compare kan pandangan Allah dengan manusia aku rasa pandangan Allah lagi penting kot. lagipon nak sound tu baek-baek sikit dek non. maen hembos je kau eh. u should talk to me in proper way. mustahil die tak tahu kenapa aku pakai camtu.. aku nak je alter baju koperat aku tu,tapi aku tak reti. kang rosak tak pasal-pasal. tape lah dulik  je lah kot orang nak cakap ape. i will do more of what i like as long tak melanggar hukum syarak , aku rasa oke kot... lagipon body  aurat aku pandai lah aku menjaganya dengan penuh rapi. ceh ayat nk gadoh. =.= gurau2. sori.

tu je cite die. nampak tak aku agak emosi kat situ.hee oke bai!

owh ye kawan-kawan UiTM seluruh malaysia!


malam ni tido sorang-sorang. semua orang balek hari ni aku je balik esok. sadis . haha oke la gudnight asalamualaikom:)

Sunday, November 18, 2012

baru ku sedar betapa payahnya.."-_-

hai asalamualaikom bapak-bapak ibu-ibu semua yang ada di sini...

goyang yukk!! opps!! stop-stop! toksah nak gelek sakan kat sini , burok benor ghupenye..

oke as long as SPM sedang berjalan , maka aku pon diberikan tanggungjawab mengajor adek aku subjek Sains . sebab paper Sains naek cuti ni.. so, ade gap seminggu nih boleh la beliau study siket:)



adek aku nih even die baru fom 5 tapi die sangat lah besau macam bapak orang.. yang sangat suke menggedik dengan ibu ayah serta kakak2 nya. badan besor cam bapak orang tapi gedik. tidak ke korang berasa pelik dan weird??ehh bukankah weird dan pelik adalah 2 perkataan yang sama ? lol. haha

aku ngan die memang tak sebulu gila. bertekak je keje macam anjing jumpa arnab, die suke carik gado kot ngan aku. tu yang tak pasal-pasal jdik gengster tu kalau jpe die. naseb lah die ni adek aku kalau takkk...eyyy sabor je lah anak orang. kitorang takdelah terok sgt pon ..ade lah jugak masa mood baik.. 


boleh la amek gamba bersama.. ee tengok tu muke die. gedik gila kot. panas tol la ati guwa pas tengok gamba nih. gedik tol la wat muka camtuu. sape tah aja die wat muka sengal camtu..grr "-_-



boleh la tolong-menolong seperti kakak misali yg laen....susah la nak tengok kitorang camni selalu..memang jarang-jarang aku nak lembot ngan die. besela adek laki kann kang layan lembot-lembot jadik sotong lak.hikhok ^ ^


oke kembali pada tajok asal. maka setelah di perintahkan oleh ibu, aku pon ajar lah dia ngan penoh beriyanya.*beriya sangatt~.ya Allah wehh aku baru tahu betapa susahnya nak mengajar orang... nak buat orang paham bebetol ape yang kite ajar memang susah. lagi-lagi nak mengabeskan syllabus Sains form5, 8 chapter dalam masa 3 hari? OmaiAllah.. da macam aku pulak yang nak exam, aku pulak yang kelam-kabot dan gabra kau tahu takk...err dah la aku ingat-ingat lupa je, tak pasal-pasal aku join sekali study balek chapter-chapter tu semuaa. lol. semalam die dah balek ostel dah. lagi satu chapter je tak abes.tu die kene study sendirilah sebab mak tak sempat nak aja kau nyahh.


pape jela Yul..naseb la kau adek aku..wish u all da best, hope segala usaha kau selama ni berbaloi. May Allah bless u. may u pass with flying colors. InsyaAllahh..:) oke dah.tata gudnight semua asalamualaikomm.

Friday, November 9, 2012

dimulakan dengan bismillah disudahi dengan alhamdulillah:)

asalamualaikom korang. wewit. 

omaiGod!! semua orang update pasal result?dug dag dug dag berdebar jantung ku result final datang lagi.ah ah......lol.


cak! kembali lagi kita dalam rancangannn ''Pot pet pot pet bersama aku!". amboi? over naa kau? nak kene lempang? hee sorii "-_-  so student UiTM ape macam? result oke ke tarak oke? 


yang oke tu alhamdulillahh. syukur..:)
yang tak oke pon kena jugak cakap alhamdulillahh..
syukurlah..even tak dekan result korang takde la terok mana. lagi siket je nak sampai 3.5
syukurlah...even tak berapa oke at least takde repeat.
syukurlahh..even ade few subject yang repeat at least Allah bagi kite can lagi untok belajar. 


actually ada banyakk sebab awat hangpa dan aku sekali kene belaja bersyukur nih..kene faham dan hayati erti syukor nih. tengok siket orang yang pas SPM tak dapat masok mana-mana U tu?
sedih tak? sedih tak? sedihh.. diorang tak bernaseb baek macam kite. so kite ni kira untong sangat lah da diterima masuk kat sini. naek turon dalam exam tu adat lah kan. so toksah nak frust nonggeng sangat mari lah kita sama-sama nyanyi lagu nih. haha oke 1,2,3..



syukur syukur syukur ya Allah..., syukur syukur syukur Alhamdulillah... - Syukur by Raihan:)
oke da abes nyanyi da? hehe dah jum kite tido. takmo sedih-sedih la. ish buruk siot muka lu nanges da macam kain burok aku tengok. haha kidding. oke bai gudnight asalaamualaikom:DD

Monday, October 29, 2012

status facebook : baca ape yang diupdate bkn tengok sape yang update.

asalamualaikom anak-anak. kabare lu? waras? bagos-bagos.

*ni bahasa jawa sapa tak faham, bukak tv9, "Tanyalah Ustaz". ce tanya tengok ustaz tu jawab ke tak.;p

Firstly alhamdulillah aku baru selesai exam,ade gap sebulan ni tetiba terasa nak hupdate belog yang hampir reput dimakan anai2 nih.hoho *tatahu ku da bosan ngn blogspot ni rasa cm nk buang je."-_-


hari ni topik kite ialah status Facebook. lately nih ramai yang update pasal agama-agama, tak kisah la pasal kawen awal ke hukum-hakam ke, nasihat from UAI ke hape. that's good. better lah dari post benda bukan-bukan ye dakk??

Facebook yg dulu orang guna untuk berbual,carik jodoh,gosip sana sini, menimbulkan kontroversi, upload gamba sana sini dan macam2 lagi , sekarang da jadi medium dakwah, da beauty of Islam tu da macam tersebar dalam macam2 bentuk, gamba, surah, hadith and so on. banyak la orang share sekarang nih. haa kan molek gitu? baru lah bangga siket dok dalam komuniti Islam ni. tak gitu mak Jemah??  :)

tapi kan ade gak orang yang sengal mulot longkang pergi kutok yang tukang post ni. padahal dia post benda yang elok kott..


satu je aku nak cakap. kalau jumpa orang camni kau ketok je kepala dia pakai selipar , tak pon nak berkesan kasik otak dia betol sikit, boleh la ketok pakai lesong batu atau tukul besi. haha bior padan muka beliau.hoho

kesian orang tu baru nak tangkap feel siket dengan Islam da kene hentam. orang kalau nak hijrah ni kene slow-slow baru kekal. kalau mendadak sangat takot sekejap je hijrah die tu. mu pahe dok kawe bebel ni?

dulu cikgu math aku pernah cakap.,"orang yang selalu nak jatuhkan kita tu macam toksik. dah la busuk pastu nak ajak orang lain busuk sekali macam dia".

so toksah layan sangat bebenda camni. wat lek sudah. Allah tahu lah hamba die memaseng . keep closer with Him oke, He will never let you down.trust me:)

oke dah tamat karangan 300 perkataan. mari la kite tido. goodnight semua. jangan lupa baca doa tido. asalamualaikom:)


Monday, October 8, 2012

kalau tak suka, tak payah dilayan.

oke hai asalamualaikom korang. sehat? da mencekek ke belom? hehe

arini gua nak cerita pasal 'berharap'. apakah maksod bendalah tu?

maksod bendalah ni ialah kalau kita suka dekat orang , dan orang tu pon melayan dengan penoh sopan dan saksama nya . mula-mula kenal , lepas tu bagi nombor fon , lepas keluar sana sini bersama-sama. dan macam tu lah sebaliknya bila orang pulak suka dekat kita . dan kita baru je kenal dia teros  bagi nombor fon , bergayot dan die ajak keluar , kita pon layankan je . "jomm, saya pon nga free nih..:)". lebih kurang camtu lah.





kalau korang buat camni memang secara automatiknya , orang tu akan ingat kite suka jugak kat dia . kan da macam bagi harapan camtu . pastu bila dia da cakap cintan kat kita , sesenang je kita cakap , "saya cuma anggap awak kawan je tak lebih dari tu." amboi? da bergayot sakan tetiap malam , kuar sama-sama semua itu je kau bole cakap?? kejam doh kau ni . lagi kejam dari perogol bersiri . sakit hati dia kau buat camtu . ingat die tu katak ke apa takde perasaan??









 kat sini ade tips sikit supaya orang yang minat kat korang tu tak berharap or tangkap cintan kat korang . kesian pada yang kena and jadi geram pulak pada sapa yang suka buat camtu . huhu

  • mula-mula kenal je teros berbual pasal benda-benda kosong. macam pasal study ke, ape ke, bergurau benda2 bodoh siket. kata kawan kan, so borak la apa saje.
  • kalau die da luahkan perasaan die yang tah betol ke tak tu , korang teros je cakap ," i am not ready yet to have any commitment". tak pon ,"sori aku anggap kita kawan je tak lebih". ni lah masa paling bagos untuk korang explain kat dia. so dia tak lah frust sangat nanti.
  •  kalau dia mintak nombor, seeloknya tak payah bagi . tapi kalau nak bagi pon x salah . asalkan korang cakap and mesej dia ala kadar je . guna bahasa yang sempoi x payah nak manja sangat.
  • kalau dia ajak keluar pastikan ramai-ramai . perempuan lagi ramai dari lelaki lagi bagos lah . jangan berdua je , tak pon yang lelaki bawak kawan , perempuan rilek je sorang-sorang . nanti ape pulak orang kata kann.
  • pastikan sepanjang relation korang tu semua berjalan dengan sempoi dan selamba . selalu ingatkan dia yang korang cuma kawan n tak lebih. so no special feeling.
dah tak suka,buat ape nak layan lebih-lebih ye dakk? just for fun? sukahati je kan "-_-. or nak isik masa lapang je? kawan berlambak tapi orang tuuu jugak kau carik . orang tu sungguh-sungguh nak serius , kita maen-maenkan pulak perasaan die.  kesian dohhh. tak baek tak baek.

"jangan mula kan melayan lebih-lebih ni . sekali da mula, memang susah nak lepaskan . sekali kau tipu dia memang susah nak dapat balik kepercayaan dia ." mu pahe dok?

oke dah tu je hari ni. kite akhiri bacaan kite dengan umul kitab, Al-Fatihah:) bye asalamualaikom.






Tuesday, September 11, 2012

kosong.

asalamualaikom korangg:)

sehat2 semua? alhamdulilahh.



korang korang korang.. aku nak tanya nih..
wehhh..dah-dah la gayot ngan pakwe tu..
dengar lah aku nak cakap nih...


korang pernah tak rasa give up ngan hidop ni?
maksod aku macam.. 
penat. bosan. tak tahan.
rasa macam nak lari jaoh jaoh jaoh.
berendam dalam laot sorang-sorang. indahnya.. 
*tah bile nk wat camtu..lesen pon takde.."-_-

sampai satu tahap dah tak tahu nak buat apa..
korang pon menangis sendiri..
rasa sedih gilaa. rasa hidop ni tak adil.
banyak-banyak manusia kat dunia nih tapi kenapa korang yang "terpilih"?

kawan-kawan aku cakap kite patotnya syukur.
Allah uji maknanya Allah sayang.
sebab tu makin dekat kite dengan Allah makin kuat dugaan yg datang .
Allah tak kejam. Allah sayang kat kita. sangat sayang.

mungkin betol. aku patot bersyukur still ade orang yang pedulikan aku.
at least aku tak sorang-sorang. aku ade family. kawan-kawan.
ibu cakap, 

"hidup ni kene selalu pandang orang yang bawah dari kita,barulah kite bersyukur. kalau kite selalu sangat pandang orang yang atas dari kite,tu yang susah nak bersyukur. ade je ras tak cukop."



aku cuma harap aku tak putos asa. aku harap sangat perkataan tu hilang dari hidop aku. chayok2. aku kene kembali pada Pencipta. cuma Dia je boleh legakan hati aku sekarang nih. takde lain. doakan aku. doakan aku. doakan aku.. harap harap kau, aku, kite semua kuat ngadap macam2 masalah dalam hidop as student nih. kalau problem xde bosan jugak hidop ni ek? tak adventure langsong... "-_-

Friday, August 17, 2012

wasiat "terakhir".

asalamualaikom sahabat handai dan handal ku sekaliann:) amacam puasa-puasa hujong ni?sehat?

huhu sekarang ramai an tag-tag gambo dekat fb ala-ala kad raya instant gitu. aku tak bole lah buat gitu. sebab.. sebab.. sebab.. adobe photoshop aku rosak maka tak bole lah nak edit macam diorang buat...hehehehe..  *baek punya alasan.sejak bile tah adobe photoshop bole rosak.haha "-_- oke tipu je senanya aku nak bebel panjang, kalau wat gambo sejemput gitu tak best la kan lagipon space dia kecik sangat mana muat nyah ooi~

eh lupa lak nak bagitahu, ni wasiat terakhir aku tau untuk korang sempena bulan puasa nih... takot raya nanti x sempat lak nak jumpa sorang-sorang mintak maap. kang sangkot pulak jalan nk masok syurga.


dengan lafaz bismillahirahmanirrahimm. saya,nur 'atiqah bt aris.dan anak saya,eh sala. anak orang, amni zahra ni, ingin mengucapkan selamat hari rayaaa maap zahir..:)),,batin takde rasanya kan? haha 


maap ni yang panjang bonar den nak elaborate nihh..
 *ni untok orang yang bertittle kawan je.

  • mintak maap tau korang yang kawan lama tu, kalau selalu ajak-ajak keluar tu aku tak join. bz laa,personal problem pon ye jugak kadang-kadang.sorry sangatt, serius aku rindu korang...
  • mintak maap tau korang yang bergelar kawan aku tu,kot-kot terasa hati ke hapa ke. aku kalau stress memang muka aku macam kambing nak berak siket. sorry. tapi aku tak penah marah korang kann?hehehe lagi satu untuk yang baru kenal aku, aku kadang-kadang memang gurau kasar pon. muka je macam innocent. siapa yang kenal lama tahu lahh aku macam mana.huhu sorry tau nyahh da terbiasa. aku memang nak berubah tapi korang kene tolong la.eh? :)
  • mintak maap tau kawan-kawan UiTM Kuala Pilah kot-kot ade yang senyum aku tak layan tu. aku ni rabun teruk. so tu yang kadang-kadang orang panggil ke lambai ke senyum ke aku buat bodoh je. bukan sengaja buat bodo. sombong pon bukan. aku memang tak nampak. sorry..
  • mintak maap eh korang kalau ade terngumpat ke ape ke..terlanggar tak sengaja ke..ohh tak lupa jugak yang masa netball, selalu kene tolak ngan aku sampai tegolek tu. aku tak ingat sapa..kalau kau baca ni,sori sangat wehh. serius di luar kawalan aku kalau dah syok sangat main.haha 
  • mintak maap  tak bole bagi sorang-sorang duet raya sebab den ni student lagi haa mano la nak dapek duet banyak-banyak kasik kek semuo. hoho 


tu je kot.panjang bukan? kalah karangan budak darjah 4. korang take care tau balik kampung tu. jangan laju-laju. bior lambat , bior sampai kampung raya ke 5 pon takpe. asal kan?selamat. haa pandai. haha pastu kan jangan men mercun sebarang-sebarang tau. kalau nak maen gak maen yang ori punya,bukan yang korang wat sendiri. baru lah tak bahaya. insyaAllah dijamin selamat :P *padahal lebih kurang je kan?haha 


 yang ni korang nak maen kasik lembu satu kampung pekak pon boleh. tapi kene hati-hati lah. popuan kalau buleh toksah lah maen kang berlobang tudong,kain semua,sexy pulok ye dok?

yang ni aku merayu kat korang tolong jangan maen. ni kalau maen bukan takat telinga boleh pekak je silap-silap telinga boleh tercabot terbang pergi kampong sebelah. bahaya wehhh.


okee kite semua pon da besaa tahu jaga diri memaseng kan. oke sampai sini je warkah berlagu pilu aku kali ni. lain kali buat warkah berlagu dangdut pulak ye. hati-hati di jalan raya,selamat hari raya:)) pantun tu weh. 3 hari 3 malam aku pikir.haha bye2 asalamualaikomwarahmatullahiwabarakaaaaatuh!

Thursday, August 2, 2012

iftar with lovely classmate:)

assalamualaikomwarahmatullahiwabarakaatuh! haa punye panjang harkat salam aku. jawab jangan tak jawab.

oh alamak kesiannya blog aku di anak-tirikan.. sabar eh blog.. Ika busy la sekarang. maklom la sejak-sejak jadi bini PM ni kan banyak bonar benda nk dibueknyaa.. *oke itu over =..=

tadi kan aku pergi berbuka puasa dengan classmate aku kat belakang petronas. macam satu je petronas kat malaysia ni kan.haha ala dekat Restoran Tasnim la nama die. korang tawu ke? mesti tak kan? da agak dahh bazer je bagitau korang nih hehe .memang seronok sangat makan ngan diorang. ade je benda nak wat gurau. naseb baek takde yang tersembur masa makan tadi tau.. 


aku pon tatahu bape meja kitorang kongker tadi.ramai sangat kut sampai aku pon tak nampak orang yang kat hujong-hujong tu. ish ish ish susah jadi orang rabun nih. huhu


 minah pinky sebelah aku tu awek aku. lu orang jangan berani2 kacau eh! err tetiba cam berbual cam minah rempit..hehe oke tu bestfren aku since part 1. even die macam garang-garang mak orang siket aku x kesa pon, sebab di sebalik keganasan die ade seribu satu perangai die yang best tapi korang tak tahu tapi aku tahu. tapi aku xnak pon bagitahu . ayat cam keling . haha abaikan.


hah tu diaa orang kuat malam ni, both girl beside the boy tu pon bestfren aku since part 1 tau. aku kalau ngan diorang memang tak la nak serius madah gelak je sampai reput tulang rahang mak tau. haha yang specky boy tu pon bestfren jgak. senang cerita 1 kelas aku tu semua best la fren ngan diorang. hehe


pok pok bujang lapok. eh sape kata diorang berlapok. fresh ag nih,bhaha oops lupa lak yang baju biru tu tak bujang,da ade orang punya dah. tunggu masa je nak jamah nasi minyak dari beliau.. hehe


ai da abes makan maen tinggal je? tak reti nak basoh? kang basoh terkejot berok pulak owner kedai ni kan haha. untong doh aku ade classmate macam diorang. selagi tak habes makanan selagi tu tak reti nak blah. elakkan pembaziran. hee membazer tu amalan sape anak-anak?? amalan setan. tahu tak pa:)


 *pada classmate yang baca nih untuk korang:)

thanks korang sebab suka wat aku gelak, mesti bosan kalau korang takde.hee ilebiu <3 div="div">



oke dah tu je hari ni. kalau panjang umo baru update lagi. mak busy la nyah. tu yang rarely update tu. tu yang blog jadi sunyi sepi pi pi pi pak mat jual roti, ti ape? tilam. lam ape? lampu. jelly-jelly obejus! haha nampak tak da mengarot kat situ.haha oke la bai2 gudnite selamat sahur, assalamualaikom:)

Sunday, June 17, 2012

student life..3,2,1 action!

asalamualaikomwarahmatullahiwabarakatuh korangg:)

hye semua , aku bet ramai yang da tdo sekarang ni . da nk pukol 12 kot jam aku . hari ni entri kontot je kot . sebab mata aku pon cam tak redha je nak berjaga lebih lama . cm yang korang tawu UiTM da stat study da seminggu yang lepas , untok student diploma dengan pra-diploma . lambat lagi tak kalau aku nak cakap ,..SELAMAT DATANG WARGA BARU UiTM! jangan segan-segan eh senior-senior sedia membantu . ceh dan-dan la sedia membantu kan . haha


1st week aku sem ni agak serabut siket lah , tak macam sem2 lepas . dulu 1st week , aku boleh golek-golek lagi ngan housemate aku layan cerita korea , sem ni jangan harap lahh . 1st week je hampir semua lecturer da stat ngajo . tinggal lecturer Chemistry je tak masok ag , mana tah beliau pegi , tatau la beta .


bilek da macam tongkang da hari ni .mana tak nya sambil study sambil Skype ngan family aku . aku rasa sarang tikus pon lagi cantik kot . naseb baek roommate aku balek KL , kalau tak mesti die berbulu je ngan aku . haha


oke ni cadar curik . xdelah curik pon da mintak izin eh kat kakak aku . aku suka kaler n corak die . tak serabot , nak tido pon sodappp...hee :))



owh sepanjang aku kat sini selain aku rindu family aku yang berada jaoh kat JB sana, ade lagi dua benda yang aku rindu gilee..cuma xde kesempatan je nak balek tau..:'(

1.takoyaki yang panas lagi sedap lagi menggoda.pehh sedap siott . sapa la yang sudi nak post bendalah ni kat aku kan..adoi cam mengidam pon ade . ish3 over over..hahaha


2.Syed Omar Ali Albar! masa aku keje taska 3 minggu dulu,dalam 50 budak kat situ , ni la budak yang paling aku suka,sayang,cintan-cintun tatau la nak cakap camne lagi . even die agak degil sikit tapi die manja dan kiut dan tembam.hehe. *siap letak gamba ni kat wallpaper fon. xbole bla. haha


oke la entri arini cam takde info menarik pon . banyak mengarot je kot . huhu sorii . owh since da start kelas ni makin rarely la aku update . sebab otak aku digunakan ke arah lain pulak . kalau ade info best baru update . heho oke byee.gudnite swit dream . asalamualaikom:)))

Tuesday, June 5, 2012

tanda-tanda stress :)

asalamualaikom anak-anak semuaa . kabare lu ? waras?

today I got something interesting to be share dengan korang . gapo dia?? stress? ya betol. terang lagi bersuluh kat tittle tu haa . kalau tak nampak jugak tatau la kawe nak royak apa laiee . semalam an aku de baca satu buku ni tajuk dia, "Petua Menangani Stress" by Dato' Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah . korang penah baca tak? yang ni laaa .

sapa penah baca angkat tangan!!sapa tak penah baca angkat kening ,turunkan balik . haa macam tuu . kelas kau Jahh . ala-ala Ziana Zain gitu . haha


tapi hari ni aku bukan nak cakap pasal petua menangani stress , aku nak cakap pasal tanda-tanda stress .  ce cek mana tawu korang pon ada stress gak ke . antara tanda-tanda korang tu tengah stress ialah perasaan dan emosi yang tengah cool dan beronok-ronok tiba-tiba emosi dan jiwa raga korang bertukar jadi sorang yang...*pehh ayat tak bole bla siaa . "jiwa raga" haha. layan~


1) Mudah marah  mula-mula marah siket je , lama-lama jadi bukit . apa orang buat ada je tak kena . sampai kadang-kadang rasa menyampah gila kat seseorang tu . pape nak marah carik dia je , dah macam punch bag pon ada . ada je sapa-sapa jadi mangsa tempat lepas geram . lol . terok terok terok !


2) Mudah bersedih hati dan menanges orang cakap siket nanges . kira macam hati tisu lah . tak boleh kena marah kena tinggi suara siket , menangess je koje eh . benda biasa je tapi dia dok pikir macam dah takda harapan je hidop die tu ..huhu

3) Kecewa dan mudah hampa  tak bole fail ke apa ke . atau tak dapat apa yang dia nak ke .  nanti rasa frust jee memanjang , asek rasa putus asa and nak terjon lombong je . dalam otak tu memang da set, "mati lagi bagus,mati lagi baguss.." lebih kurang macam tu lahh.


4) Mudah mengamuk ni bukan amukan pocong macam kat TV3 tuu . nehi! nehi! haha ni amukan manusia . korang tawu la macam mana kann . baleng-baleng kuali la periuk pinggan mangkuk la, ricecooker dan macam-macam lagi . kalau rumah tu bole cabut dengan rumah-rumah sekali dibaling nya , konon da hebak sangak la tu . da macam hulk hogan aku tengok . serabai benor ghupenyaa.. *eh tapi aku paleng terok baleng fon je eh , tu yg camera fon bapa kali repair tu . haha


oke dah tu je harini . cam tak best je penutup aku ni an . haha aku start sedar aku ade penyakit tak bapa nak bahaya ni . naseb la bukan saket jantung ke hapa an . insyaAllah boleh diubati dengan bantuan keluarga dan diri sendiri . cewah hehe . ohh ya sebab penyakit ni jugak nombor maxis aku telah pon dihapuskan, demi menjaga hubungan baik dengan banyak orang dan mengelakkan otak aku lebih semak lagi ketika menggunakan maxis ... hehe oke dah tu saja assalamualaikomwarahmatullahhiwarabarakaaatuh! nyte:)

Saturday, May 26, 2012

kuat bukan ubat kuat .

hye asalamualaikomwarahmatullahirobarakaaaatuh! haaa tu dia . takda panjang lagi aku bagi salam . jawab jangan tak jawab :)

actually aku tengah menghitung hari ni nak balek UiTM Kole Pilah . Tu diaa encik Sahol da panggil balik da . sedap kot lepak jb 2 bulan lebih ni . ohh sekarang aku tengah buat research pasal macam mana nk kuat a.k.a nak dapat tenaga banyak2 sekali . aku rasa aku ni dalam kategori lembik la . sebab kalau keluar ke apa ke mesti balek je rumah , aku tidur lama gile . kadang-kadang tengahari baru bangun . da kene qada' suboh..."-_-  ish ish nama je anak dara tapi perangai cm anak jantan . huhu

ehhh ape nii?aku nak jadi "kuat" macam badang la bukan "ubat kuat"..."-_-


badang tiba-tiba boleh jadi kuat sebab makan muntah hantu . abes aku kalau nak kuat kene makan muntah hantu jugak ke ? eee..xnak la aku . haha aku nak jadi kuat macam Rasulullah dicaci , dimaki , dibaling taik die maintain kuat , dan tabah . aku nak jadi kuat macam Iron Man da kene tembak pon x rosak-rosak . *oke yang ni x logik sangat :p


nak macam ni . nak macam ni . in other words seberat mana pon beban yg aku pikul muka dan energy aku maintain stabil , tersenyum dengan penuh ketenangan . wuhuuuu!

aku pon tatau la nak kata minum susu untuk tulag kuat , tulang aku siket punya besau da ni haa . nak kata tak exercise tak jugak . tiap-tiap minggu aku joging ngan mak aku kat Taman Merdeka tuu . nak kata tak minom super power , memang aku tak minom pon . haha aik? kene ke minom super power untuk kuat? tu bukan kuat benda lain ke? hehoooo

dah-dah . jangan ke laot sangat otak tu . da malam da ni . bawak-bawak la pergi tido . mata aku pon da macam apek jual sayur ni . byee koranggg . Assalamualaikom . gudnite swit dream :))

Monday, May 7, 2012

kata kan tidak pada hack fb !

asalamualaikom.hai korang . da tido ke? rilek luu . baru kol bape . x rock la tido awal . ceh hehe ;p

hari ni aku nak cerita siket la kat korang pasal hack fb . korang penah kene tak ? ta penah ? syukor alhamduliah . penah ? ish ish ish kesiann . sabor je la eh ?

oke cenggini . aku kan ade la 2,3 orang kawan yg bergelar "facebook hacker" ni . cuak x cuak sangatla kawan ngan diorang ni . silap ari bulan fb aku yg kene . cis , how dare u ceroboh fb aku ?? grr . yg pelik nya siap bagi aku lagi link nk cane nk hack gula-gula hacks nih . ape kejadahnya ajar aku benda bukan-bukan camtu . kang aku pulak jadi kaki skodeng x pasal-pasal . aku pnah klik sekali link yg diorang bagi tu tetiba kuar word "devil code" pastu cam ade tanda switch gitu tok enter . rasa berdosa nk teroskan aku teros tutop page tu .




tawu tak "fb hacker" ni sama sebijik macam perompak yg masok rumah org senyap-senyap tau . dah la menceroboh privacy orang , pastu die pergi korek sana , korek sini . habes photo yang elok-elok da hide die tengok ,message ag .waduh-waduh ngapain maen hack-hack , berdosa tawu enggak ...

kalau dapat hacker yg oke takat tengok-tengok pastu bla tape . kalau dapat hacker yg agak-agak ikot sedap tekak die je , tukar dfault picture ,update status bukan-bukan , delete fren list segala . pehh masakkk . x pasal-pasal owner die kene wat fb account yg baru . ish ish ish ..

pesanan unto encik hacker,

"janganla maen hack-hack eh . memang orang tatau sape awak , tapi Allah tau . ta takot ke? nah gula-gula . jangan wat ag eh... dah g maen jaoh-jaoh." 


haha oke aku rasa hacker tu pon da menyirap ngan aku . so marilah kite tido . gudnite ~ peace hacker. ^^\/

Tuesday, April 10, 2012

perangai "ade aku kisah?".

halo halo kopi dan milo~ asalamualaikom korang:)
korang selalu tak dengar ayat ni.orang cakap siket,dia reply,"ade aku kesah?".orang tegur siket dia cakap,"ade aku kisah?". siket-siket ade aku kisah . ade aku kisah siket-siket . oke actually ayat ni kadang-kadang bagos,kadang-kadang tak bagos.

contohnya macam mat lutfi,maria elena,artis-artis youtube dan ramai lagi.good for them tok amalkan perangai ,"ade aku kisah?" ni . yela kadang-kadang komen kat youtube tu bukan tahap kritik lagi dah macam dengki tahap gaban pon ade.melampau kot kalau da smpai maki-maki.padahal diorang bukan buat sala pon..

cakk!haa sape x kenal die ni,baek dok je diam-diam bawah tempurung . hehe bole gitu?ala bergurauuu . Mat Lutfi sendiri penah ngaku masa awal-awal dia nak buat video-video ni ada je yang cakap "xpayah la","simpan je bakat kau..",ape la.tapi tengok sekarang?perangai dia yang x kesah ape orang cakap tu buatkan nama dia terkenal di seluruh Malaysia . wohoo!hebak tak hebak anak mami sorang ni . anak mami ke?bukan2.


maria elena pon selalu bangat kene hentam kat youtube,orang cakap die gedik la ape la . tapi dia keep dengan perangai,"ade aku kisah?" dia tu . maka lama-lama orang pon diam dan boleh terima video-video die yang funny dan berunsur nasihat tuu . ala aku rasa orang yang dok ngutok kat Youtube tak habes-habes tu senanye jeles kot,sebab diorang x boleh buat video se'best' tu . adoiyai kenapa la busuk benor hati tu."-_-


masa mula-mula kat Youtube lepas Najwa Latif ramai yang tak suka die . cakap die ni harap muka je lawa la ape la.padahal sore die boleh tahan kot . ce yang komen tah pape tu nyanyi siket cam dia?ade beran?mesti x an . so, moral of the story kalau nak berjaya macam dorang ni.pedulik je apa orang kata . yg penting diri sendiri puas sudahh..x gitu mak temah?


tapi perangai "ade aku kisah?" ni ade jugak kontranya . macam segelintir perempuan sekarang, sometimes orang tegur  baek-baek.sopan-sopan . slow talk je pasal perangai kita,pakaian kita,cara kita . tapi kita reply,"ade aku kisah?". eh eh minah ni gengster la pulak an orang punya la tegur tok kebaikan dia bole pulak cakap gitu . lagi teruk kalau ada antara kita cakap ayat ni kat ibu bapa . cis!biadabun tahap babun sangat da tu . sekali wa sekel lu baru tawu . lol .

oke la tu je topik nye hari ni . gudnyte reader . have a nice dream . daa~ asalamualaikom:)

Saturday, April 7, 2012

kalau da jodoh~

hai korang.asalamualaikom!cak!haa tekejot tak? tekejot tak? hehe

semalam aku tengok cerita "Cinta Buat Emelda" kat tv3 tu.korang tengok tak?sapa tengok angkat tangan! gimme 5 bebeh.kita serupaa~ oke actually aku tertarik ngan satu ayat dalam cerita tu,ade pak cik tu kata (bapak kepada emelda dalam cerita tuu cakap) ....



so,ape yang aku paham dari ayat ni,berapa lama pon kite bercinta ngan boyfren kite,secantek mana pon plan kite susun untuk bina hidop ngan orang tersayang kelak . kalau Tuhan tak cakap "kun fayakun" tu,tak jadi jugak.macam tu jugak sebaliknya..even korang da break.terpisah selama 5,6 tahon pon,kalau da memang kat luh mahfuz tu tertulis jodoh korang untuk hidop dengan dia..last-last akan bersama jugak..kuasa Tuhan siapa tahu:)

moral value of the quote,percaya pada jodoh ye. Allah tu sentiasa ade agenda tersendiri untuk hamba-hambanya..toksahla frust sangat kalau putos tu,dan toksahla harok sangat kalau bercinta tu.jodoh tu rahsia Allah..

oke la.tu je hari ni.termenung-termenungkan dan selamat beramal.chow cincau.assamekom:)






Friday, April 6, 2012

diorang dah berhijrah,alhamdulillah:)

asalamualaikom kom kom kom.ehh da macam cerita h**** kat tb tu pulak an.

menghitung harii...detik demi detik...masaku nanti apakan ada~ amboi sedap kan suara aku?macam keris dayang bunting kan?hehe oke macam yang korang dapat tengok hari ni,makin ramai an artis yang da pakai tudong.alhamdulilah.member aku pon ade yg dah setat-setat pakai tudong.actually bukan tudong la,shawl.eh hijab.eh sama jela semua tu.asalkan tutop kepala tu haa.x kesah la diorang pakai tu macam mana,asal kesedaran nak berubah ke lebih baek tu ade.tu pon da cukop kot.


wardina.antara yg terawal pakai tudong.cun dan berseri-seri walaupon da bergelar mak orang:)


irma hasmi.masa die awal-awal keluar tb pon aku suka sangat tengok die.mulot die lebar kot kalau senyom.comelll bangat,ni da pakai tudong.lagi berdouble-double comelnye.hee


diana amir.wewit2!siapa sangka sorang yg sexy dan agak sosial dulu boleh berubah sampai macam ni kan.haa nampak tak tu.nampak x besanye kuasa Tuhan tu.hidayah tu milik Allah.sape-sape pon berhak dapat..tahniah diana amir yg kiut:)


ana rafali.setat-setat dengan tittle popuan pakai baju kurong.alang-alang tu better tutop je semua an.so suwit ana rafali pakai tudong.macam minah arab.hehe


yatt.haa ni yg paleng latest sekali.alhamdulilah maken cantek an?terpikat la tu.terpikat la tu.semua popuan kalau pakai tudong nampak cantek an.lebih berseri daripada biasa.ewah~


heliza helmi.ni kakak aku.percaya tak?oke aku tipu.ni pon aku minat since die abes kat af5 tu.aku suka cara die cakap,lembut,full of nasihat.layak  kot jadi role model tok kite semua:)


atiqa aris.ni da lama da pakai tudong.since pra sekolah lagi.ape?tak tanye pon?sob sob.hape!x kenal?omaiGod sadis beta.ish da la bai.hahahaha *ni capap semata-mata.


oke la tu je.harap-harap pasni lagi ramai la yang terbukak hati nak pakai tudong.orang kata kalau nk suro seseorang tu berubah jangan paksa-paksa,takot perubahan diorang tu x kekal lama.so sama-sama la kite doa ye.hope kite semua bjaye dunia akhirat.tata.asalamekom:)



Wednesday, April 4, 2012

ibu bapa vs bf gf .

hai asalamualaikom korang.

oke.korang semua ade boyfren?yg laki tu aku rasa kebanyakannye dah ade girlfriend kan?biasalah remaja.tipu lah kalau kau,aku,kita semua xde rasa langsung nak to be loved and loving.kita semua sama je.cuma ade dan takde je someone special tu..gimme 5 bebeh.kita serupaa~

tapi cuba kita tanya pada diri kita sendiri,sama tak layanan kite terhadap boyfren/girlfren dengan ibu bapa?of course not kan?





  • boyfren/girlfren ditatang macam minyak yang penuh.cakap siket punye lembut la hai.bufday boyfren/girlfren langsong kte x lupa.siap celebrate ag kat tempat mahal-mahal kalah orang dah keje.annyversary?jangan cakap la.ade yg tiap-tiap bulan kot sambut.uihh kelass kau jah.bahagia benor gamaknye.tapi kalau bufday parents kite,how do we respon?yg bagi hadiah tu alhamdulilah la.yg wish siket pon tarak tu?dan lebih terok lagi siap ade yang lupa bday orang tua mereka.astagfirullahalazim..dek kerana syok sgt ngan boyfren/girlfren lupe teros mak bapak ekau tu haa.

  • perasan tak kadang-kadang kite ni letak boyfren/girlfren kite tu terlalu tinggi sampai lebih dari segala-galanye.ala macam dalam lagu "Kekasih Gelapku-Ungu" tuu. "ku mencintaimu lebih dari apa pun...".ewah kauu.jangan nk melampau sangat sampai camtu ye kawan-kawan. boyfren/girlfren tu letak bawah2 siket oke.utamakan Allah ngan ibu bapa dalam segala hal itu yg sebaeknye .ingat,restu Allah tu bergantung pada restu ibu bapa..:)


  • bile boyfren/girlfren nasihat kite terima bulat-bulat.kite ikot bodo-bodo je.padahal mak bapak da nasihat kita banyak kali sampai berbuih mulot diorang,kite x amek puseng langsong pon.siap bagi alasan x abes-abes.pastu wat something wrong siket nama mak bapak gak naek.cakap x aja la,x bagi didikan agama la ape.padahal antara kite ni haa yg memang kepala batu susah sangat nk terima nasihat.kesian mak bapak kita.kita yg wat salah,diorang dapat nama.

  • kalau girlfren/boyfren merajok on da spot pujok.call la,mesej ngayat cam hape.kalau mak ke bapak kita merajok?ade kita nak pujok?malunya la an ingat-ingat balek zaman jahiliah dulu.sekarang maseng-maseng da besa.da boleh pikir mana baek mana burok. budak fom 1 pon patotnye da boleh pikir dalam-dalam boyfren ke parents lagi penting.

so..marilah kite renung-renungkan da selamat beramal ye.Tuhan tu maha pengampun. mintakla ampun dari-Nya sebelum terlambat.insyaAllah hope kite semua selamat dunia akhirat:)

Sunday, April 1, 2012

10 000 langkah:)

asalamualaikum ohh assalamualaikumm~ *nampak mesra an bagi salam camtu?haha

korang penah dengar tak pasal 10 000 langkah?ala yg kerajaan suro amalkan tuu.untuk gaya hidup sihat kot kalau tak silap aku..yela kan? takkan gaya hidop saket pulak an?pelik bonarr bunyiknye haa.tadi aku join bendalah tu kat Taman Merdeka.meriah wehh.ramai datang.ade orang tua,orang muda,orang tak berapa nak muda pon ade.cuma orang-orang je yang takde...brr..


meh la cheq khabaq siket kat lu orang yg dok selain dari negeri Johor tu ye,Taman Merdeka ni la tempat yang budak-budak sukaa bangat posing-posing dan berphoto-photoshoot..karena.. tempat ni cukop besau,landskap die cun giler wa cakap lu.dengan jam dia ,tasik dia,jambatan dia.. semuanya ade nilai artistik tersendiri.sangat seswai untok ape saje photoshoot:) ni je la kot tempat yang naiss kat JB nih.tempat laen??erh..dok tawu la kawe.


10000 ribu langkah ni diorang bajet-bajet dalam 3 kali round Taman Merdeka ni.dan tadi..yezza!aku dan adek aku yang bersaiz bapak orang tu berjaya menghabiskan 3 round tu tadi.

arr nampak tak muka sempot tu.dengan tudong senget da macam hendon aku tengok.haha orang kalau tak biasa senam camtu la.da la panas gile td.lencon ketiak guwa.lau perah tu 2,3 baldi kot."-_-


bapak kebulor aku time ni tau,uwaa da lama tak penat camni.biasa aku senam maen-maen.kali ni tah jin mana rasok aku,semangat pulak aku tawaf Taman Merdeka tu sampai 3 kali.fuhh..

oke la.harap-harap ni permulaan yang baek tok aku since da setat cuti sem ni.harap-harap tiap-tiap minggu aku semangat nk round-round kat sini lagi.mana tawu naek sem badan cm Nasha Aziz an.ewahh~ haha da la bai.amalkan 10000 langkah,amalkan gaya hidop sihat.yihhaa!