Friday, January 13, 2012

amalan 2 b:buah dan buang

asalamualaikom sahabat sehebat aku.amboi ?ayat takde poyo lagi?haha oke abaikan."(-,-)

hari ni nak cakap pasal amalan 2 b.2 b ialah bb.i'm not referring to blackberry yang fon petak penoh dengan button tu.nehi nehi.bb ialahh..ce teka,ce teka.ape?badak berendam?tahniahh!jawapan anda salah!haha oke dah straight to da pointttt! amalan 2 b ialah "buah" dan "buang". korang mesti cakap camni kan..



erh sukati aku la.haha sori-sori.maen2 je kang ade yang sentap ngadu kat mak kang.haha ala bia la aku update bila ade something interesting to be share je.da malas nk update pasal life yang tak seberapa ni.korang layan je k.hehe cekidout!

korang suke makan buah?angguk-angguk,geleng-geleng kepala puseng.eh mana satu la korang ni...peneng aku.buah-buahan tempatan as we know sangat kaya dengan khasiat kan?untok lebih specific dengan tajok entri ,there is some kind of fruits yang sangat sesuai untok digestive system dalam badan kite..contohnya pisang,buah kiwi,oren dan mangga.buah-buahan ni bagus la untuk korang yang selalu buang tak menentu tu.kadang-kadang sampai 3,4 hari tak buang.ish ish ish terok benor bunyik nye.tu tak normal oke.jangan take for granted la benda-benda camni.sebabnya tak sihat kot lau amalkan selalu.tawu-tawu je peneng kepala yang melampau sebab da lama naa tak membuang.maka sisa-sisa toksik yang ade dalam badan korang tu pon naek ke kepala.orang yang sihat lagi cergas ialah hari-hari mesti at least sekali die membuang.biasanya pagi la sebab proses nak hancurkan makanan dalam pero kite ni bukan cam blender tu masok teros hancur,tapi amek masa 4-10 jam.lama kan??actually makan banyak sayur pon bole cepatkan proses pencernaan jugak.bukan buah  je:)


fuhh panjang lebar pulak entri kali ni.da macam karangan masa sekolah-sekolah dulu.masa sekolah takde pulak idea mencurah-curah camni.haihh.naseb kau la Ika ka ka...oke la tu je.bye2,asalamualaikom:)