Friday, January 13, 2012

amalan 2 b:buah dan buang

asalamualaikom sahabat sehebat aku.amboi ?ayat takde poyo lagi?haha oke abaikan."(-,-)

hari ni nak cakap pasal amalan 2 b.2 b ialah bb.i'm not referring to blackberry yang fon petak penoh dengan button tu.nehi nehi.bb ialahh..ce teka,ce teka.ape?badak berendam?tahniahh!jawapan anda salah!haha oke dah straight to da pointttt! amalan 2 b ialah "buah" dan "buang". korang mesti cakap camni kan..



erh sukati aku la.haha sori-sori.maen2 je kang ade yang sentap ngadu kat mak kang.haha ala bia la aku update bila ade something interesting to be share je.da malas nk update pasal life yang tak seberapa ni.korang layan je k.hehe cekidout!

korang suke makan buah?angguk-angguk,geleng-geleng kepala puseng.eh mana satu la korang ni...peneng aku.buah-buahan tempatan as we know sangat kaya dengan khasiat kan?untok lebih specific dengan tajok entri ,there is some kind of fruits yang sangat sesuai untok digestive system dalam badan kite..contohnya pisang,buah kiwi,oren dan mangga.buah-buahan ni bagus la untuk korang yang selalu buang tak menentu tu.kadang-kadang sampai 3,4 hari tak buang.ish ish ish terok benor bunyik nye.tu tak normal oke.jangan take for granted la benda-benda camni.sebabnya tak sihat kot lau amalkan selalu.tawu-tawu je peneng kepala yang melampau sebab da lama naa tak membuang.maka sisa-sisa toksik yang ade dalam badan korang tu pon naek ke kepala.orang yang sihat lagi cergas ialah hari-hari mesti at least sekali die membuang.biasanya pagi la sebab proses nak hancurkan makanan dalam pero kite ni bukan cam blender tu masok teros hancur,tapi amek masa 4-10 jam.lama kan??actually makan banyak sayur pon bole cepatkan proses pencernaan jugak.bukan buah  je:)


fuhh panjang lebar pulak entri kali ni.da macam karangan masa sekolah-sekolah dulu.masa sekolah takde pulak idea mencurah-curah camni.haihh.naseb kau la Ika ka ka...oke la tu je.bye2,asalamualaikom:)







9 comments:

starzieti said...

saye suke makan buah sbb saye jarang sgt makan sayur sbb tak suke makan sayur. at least ade jugak vit c msuk dlm badan. hehe. :)

ahsfantasy24 said...

saya suka betik!
pembantu pnghadapan yg paling cekap :)

Suraya Aris said...

oh conclusionnya makan buah banyak2 untuk mudahkan buang t***. haha

atiqa aris said...

starzie:sy suke mkn dua2.hehe

atiqa aris said...

ahsfantasy:betik pon bagos gak:) da la sedap an.

atiqa aris said...

suraya:ya iya dong bebeh ku.haha

Anonymous said...

Do you wish to get lot more targeted free visitors from search engines for your website almost effortlessly? Well, with increased exposure around the web it's possible. But most website admins are yet not aware of how to get the popularity that multiplies itself within days. As many webmasters say, this backlink and traffic service can get potentially thousands of visitors to almost any website. So just visit http://xrumerservice.org to get started. :)

Yasmin Aris ♥ said...

aik ?
Kite adik beradik ke ?
Sy pun anak pak aris jugak ! haha :D

atiqa aris said...

haha maybe la.hai ade eh akak.eh mne satu ni?haha