Tuesday, April 10, 2012

perangai "ade aku kisah?".

halo halo kopi dan milo~ asalamualaikom korang:)
korang selalu tak dengar ayat ni.orang cakap siket,dia reply,"ade aku kesah?".orang tegur siket dia cakap,"ade aku kisah?". siket-siket ade aku kisah . ade aku kisah siket-siket . oke actually ayat ni kadang-kadang bagos,kadang-kadang tak bagos.

contohnya macam mat lutfi,maria elena,artis-artis youtube dan ramai lagi.good for them tok amalkan perangai ,"ade aku kisah?" ni . yela kadang-kadang komen kat youtube tu bukan tahap kritik lagi dah macam dengki tahap gaban pon ade.melampau kot kalau da smpai maki-maki.padahal diorang bukan buat sala pon..

cakk!haa sape x kenal die ni,baek dok je diam-diam bawah tempurung . hehe bole gitu?ala bergurauuu . Mat Lutfi sendiri penah ngaku masa awal-awal dia nak buat video-video ni ada je yang cakap "xpayah la","simpan je bakat kau..",ape la.tapi tengok sekarang?perangai dia yang x kesah ape orang cakap tu buatkan nama dia terkenal di seluruh Malaysia . wohoo!hebak tak hebak anak mami sorang ni . anak mami ke?bukan2.


maria elena pon selalu bangat kene hentam kat youtube,orang cakap die gedik la ape la . tapi dia keep dengan perangai,"ade aku kisah?" dia tu . maka lama-lama orang pon diam dan boleh terima video-video die yang funny dan berunsur nasihat tuu . ala aku rasa orang yang dok ngutok kat Youtube tak habes-habes tu senanye jeles kot,sebab diorang x boleh buat video se'best' tu . adoiyai kenapa la busuk benor hati tu."-_-


masa mula-mula kat Youtube lepas Najwa Latif ramai yang tak suka die . cakap die ni harap muka je lawa la ape la.padahal sore die boleh tahan kot . ce yang komen tah pape tu nyanyi siket cam dia?ade beran?mesti x an . so, moral of the story kalau nak berjaya macam dorang ni.pedulik je apa orang kata . yg penting diri sendiri puas sudahh..x gitu mak temah?


tapi perangai "ade aku kisah?" ni ade jugak kontranya . macam segelintir perempuan sekarang, sometimes orang tegur  baek-baek.sopan-sopan . slow talk je pasal perangai kita,pakaian kita,cara kita . tapi kita reply,"ade aku kisah?". eh eh minah ni gengster la pulak an orang punya la tegur tok kebaikan dia bole pulak cakap gitu . lagi teruk kalau ada antara kita cakap ayat ni kat ibu bapa . cis!biadabun tahap babun sangat da tu . sekali wa sekel lu baru tawu . lol .

oke la tu je topik nye hari ni . gudnyte reader . have a nice dream . daa~ asalamualaikom:)

Saturday, April 7, 2012

kalau da jodoh~

hai korang.asalamualaikom!cak!haa tekejot tak? tekejot tak? hehe

semalam aku tengok cerita "Cinta Buat Emelda" kat tv3 tu.korang tengok tak?sapa tengok angkat tangan! gimme 5 bebeh.kita serupaa~ oke actually aku tertarik ngan satu ayat dalam cerita tu,ade pak cik tu kata (bapak kepada emelda dalam cerita tuu cakap) ....



so,ape yang aku paham dari ayat ni,berapa lama pon kite bercinta ngan boyfren kite,secantek mana pon plan kite susun untuk bina hidop ngan orang tersayang kelak . kalau Tuhan tak cakap "kun fayakun" tu,tak jadi jugak.macam tu jugak sebaliknya..even korang da break.terpisah selama 5,6 tahon pon,kalau da memang kat luh mahfuz tu tertulis jodoh korang untuk hidop dengan dia..last-last akan bersama jugak..kuasa Tuhan siapa tahu:)

moral value of the quote,percaya pada jodoh ye. Allah tu sentiasa ade agenda tersendiri untuk hamba-hambanya..toksahla frust sangat kalau putos tu,dan toksahla harok sangat kalau bercinta tu.jodoh tu rahsia Allah..

oke la.tu je hari ni.termenung-termenungkan dan selamat beramal.chow cincau.assamekom:)






Friday, April 6, 2012

diorang dah berhijrah,alhamdulillah:)

asalamualaikom kom kom kom.ehh da macam cerita h**** kat tb tu pulak an.

menghitung harii...detik demi detik...masaku nanti apakan ada~ amboi sedap kan suara aku?macam keris dayang bunting kan?hehe oke macam yang korang dapat tengok hari ni,makin ramai an artis yang da pakai tudong.alhamdulilah.member aku pon ade yg dah setat-setat pakai tudong.actually bukan tudong la,shawl.eh hijab.eh sama jela semua tu.asalkan tutop kepala tu haa.x kesah la diorang pakai tu macam mana,asal kesedaran nak berubah ke lebih baek tu ade.tu pon da cukop kot.


wardina.antara yg terawal pakai tudong.cun dan berseri-seri walaupon da bergelar mak orang:)


irma hasmi.masa die awal-awal keluar tb pon aku suka sangat tengok die.mulot die lebar kot kalau senyom.comelll bangat,ni da pakai tudong.lagi berdouble-double comelnye.hee


diana amir.wewit2!siapa sangka sorang yg sexy dan agak sosial dulu boleh berubah sampai macam ni kan.haa nampak tak tu.nampak x besanye kuasa Tuhan tu.hidayah tu milik Allah.sape-sape pon berhak dapat..tahniah diana amir yg kiut:)


ana rafali.setat-setat dengan tittle popuan pakai baju kurong.alang-alang tu better tutop je semua an.so suwit ana rafali pakai tudong.macam minah arab.hehe


yatt.haa ni yg paleng latest sekali.alhamdulilah maken cantek an?terpikat la tu.terpikat la tu.semua popuan kalau pakai tudong nampak cantek an.lebih berseri daripada biasa.ewah~


heliza helmi.ni kakak aku.percaya tak?oke aku tipu.ni pon aku minat since die abes kat af5 tu.aku suka cara die cakap,lembut,full of nasihat.layak  kot jadi role model tok kite semua:)


atiqa aris.ni da lama da pakai tudong.since pra sekolah lagi.ape?tak tanye pon?sob sob.hape!x kenal?omaiGod sadis beta.ish da la bai.hahahaha *ni capap semata-mata.


oke la tu je.harap-harap pasni lagi ramai la yang terbukak hati nak pakai tudong.orang kata kalau nk suro seseorang tu berubah jangan paksa-paksa,takot perubahan diorang tu x kekal lama.so sama-sama la kite doa ye.hope kite semua bjaye dunia akhirat.tata.asalamekom:)



Wednesday, April 4, 2012

ibu bapa vs bf gf .

hai asalamualaikom korang.

oke.korang semua ade boyfren?yg laki tu aku rasa kebanyakannye dah ade girlfriend kan?biasalah remaja.tipu lah kalau kau,aku,kita semua xde rasa langsung nak to be loved and loving.kita semua sama je.cuma ade dan takde je someone special tu..gimme 5 bebeh.kita serupaa~

tapi cuba kita tanya pada diri kita sendiri,sama tak layanan kite terhadap boyfren/girlfren dengan ibu bapa?of course not kan?





  • boyfren/girlfren ditatang macam minyak yang penuh.cakap siket punye lembut la hai.bufday boyfren/girlfren langsong kte x lupa.siap celebrate ag kat tempat mahal-mahal kalah orang dah keje.annyversary?jangan cakap la.ade yg tiap-tiap bulan kot sambut.uihh kelass kau jah.bahagia benor gamaknye.tapi kalau bufday parents kite,how do we respon?yg bagi hadiah tu alhamdulilah la.yg wish siket pon tarak tu?dan lebih terok lagi siap ade yang lupa bday orang tua mereka.astagfirullahalazim..dek kerana syok sgt ngan boyfren/girlfren lupe teros mak bapak ekau tu haa.

  • perasan tak kadang-kadang kite ni letak boyfren/girlfren kite tu terlalu tinggi sampai lebih dari segala-galanye.ala macam dalam lagu "Kekasih Gelapku-Ungu" tuu. "ku mencintaimu lebih dari apa pun...".ewah kauu.jangan nk melampau sangat sampai camtu ye kawan-kawan. boyfren/girlfren tu letak bawah2 siket oke.utamakan Allah ngan ibu bapa dalam segala hal itu yg sebaeknye .ingat,restu Allah tu bergantung pada restu ibu bapa..:)


  • bile boyfren/girlfren nasihat kite terima bulat-bulat.kite ikot bodo-bodo je.padahal mak bapak da nasihat kita banyak kali sampai berbuih mulot diorang,kite x amek puseng langsong pon.siap bagi alasan x abes-abes.pastu wat something wrong siket nama mak bapak gak naek.cakap x aja la,x bagi didikan agama la ape.padahal antara kite ni haa yg memang kepala batu susah sangat nk terima nasihat.kesian mak bapak kita.kita yg wat salah,diorang dapat nama.

  • kalau girlfren/boyfren merajok on da spot pujok.call la,mesej ngayat cam hape.kalau mak ke bapak kita merajok?ade kita nak pujok?malunya la an ingat-ingat balek zaman jahiliah dulu.sekarang maseng-maseng da besa.da boleh pikir mana baek mana burok. budak fom 1 pon patotnye da boleh pikir dalam-dalam boyfren ke parents lagi penting.

so..marilah kite renung-renungkan da selamat beramal ye.Tuhan tu maha pengampun. mintakla ampun dari-Nya sebelum terlambat.insyaAllah hope kite semua selamat dunia akhirat:)

Sunday, April 1, 2012

10 000 langkah:)

asalamualaikum ohh assalamualaikumm~ *nampak mesra an bagi salam camtu?haha

korang penah dengar tak pasal 10 000 langkah?ala yg kerajaan suro amalkan tuu.untuk gaya hidup sihat kot kalau tak silap aku..yela kan? takkan gaya hidop saket pulak an?pelik bonarr bunyiknye haa.tadi aku join bendalah tu kat Taman Merdeka.meriah wehh.ramai datang.ade orang tua,orang muda,orang tak berapa nak muda pon ade.cuma orang-orang je yang takde...brr..


meh la cheq khabaq siket kat lu orang yg dok selain dari negeri Johor tu ye,Taman Merdeka ni la tempat yang budak-budak sukaa bangat posing-posing dan berphoto-photoshoot..karena.. tempat ni cukop besau,landskap die cun giler wa cakap lu.dengan jam dia ,tasik dia,jambatan dia.. semuanya ade nilai artistik tersendiri.sangat seswai untok ape saje photoshoot:) ni je la kot tempat yang naiss kat JB nih.tempat laen??erh..dok tawu la kawe.


10000 ribu langkah ni diorang bajet-bajet dalam 3 kali round Taman Merdeka ni.dan tadi..yezza!aku dan adek aku yang bersaiz bapak orang tu berjaya menghabiskan 3 round tu tadi.

arr nampak tak muka sempot tu.dengan tudong senget da macam hendon aku tengok.haha orang kalau tak biasa senam camtu la.da la panas gile td.lencon ketiak guwa.lau perah tu 2,3 baldi kot."-_-


bapak kebulor aku time ni tau,uwaa da lama tak penat camni.biasa aku senam maen-maen.kali ni tah jin mana rasok aku,semangat pulak aku tawaf Taman Merdeka tu sampai 3 kali.fuhh..

oke la.harap-harap ni permulaan yang baek tok aku since da setat cuti sem ni.harap-harap tiap-tiap minggu aku semangat nk round-round kat sini lagi.mana tawu naek sem badan cm Nasha Aziz an.ewahh~ haha da la bai.amalkan 10000 langkah,amalkan gaya hidop sihat.yihhaa!