Wednesday, April 4, 2012

ibu bapa vs bf gf .

hai asalamualaikom korang.

oke.korang semua ade boyfren?yg laki tu aku rasa kebanyakannye dah ade girlfriend kan?biasalah remaja.tipu lah kalau kau,aku,kita semua xde rasa langsung nak to be loved and loving.kita semua sama je.cuma ade dan takde je someone special tu..gimme 5 bebeh.kita serupaa~

tapi cuba kita tanya pada diri kita sendiri,sama tak layanan kite terhadap boyfren/girlfren dengan ibu bapa?of course not kan?





  • boyfren/girlfren ditatang macam minyak yang penuh.cakap siket punye lembut la hai.bufday boyfren/girlfren langsong kte x lupa.siap celebrate ag kat tempat mahal-mahal kalah orang dah keje.annyversary?jangan cakap la.ade yg tiap-tiap bulan kot sambut.uihh kelass kau jah.bahagia benor gamaknye.tapi kalau bufday parents kite,how do we respon?yg bagi hadiah tu alhamdulilah la.yg wish siket pon tarak tu?dan lebih terok lagi siap ade yang lupa bday orang tua mereka.astagfirullahalazim..dek kerana syok sgt ngan boyfren/girlfren lupe teros mak bapak ekau tu haa.

  • perasan tak kadang-kadang kite ni letak boyfren/girlfren kite tu terlalu tinggi sampai lebih dari segala-galanye.ala macam dalam lagu "Kekasih Gelapku-Ungu" tuu. "ku mencintaimu lebih dari apa pun...".ewah kauu.jangan nk melampau sangat sampai camtu ye kawan-kawan. boyfren/girlfren tu letak bawah2 siket oke.utamakan Allah ngan ibu bapa dalam segala hal itu yg sebaeknye .ingat,restu Allah tu bergantung pada restu ibu bapa..:)


  • bile boyfren/girlfren nasihat kite terima bulat-bulat.kite ikot bodo-bodo je.padahal mak bapak da nasihat kita banyak kali sampai berbuih mulot diorang,kite x amek puseng langsong pon.siap bagi alasan x abes-abes.pastu wat something wrong siket nama mak bapak gak naek.cakap x aja la,x bagi didikan agama la ape.padahal antara kite ni haa yg memang kepala batu susah sangat nk terima nasihat.kesian mak bapak kita.kita yg wat salah,diorang dapat nama.

  • kalau girlfren/boyfren merajok on da spot pujok.call la,mesej ngayat cam hape.kalau mak ke bapak kita merajok?ade kita nak pujok?malunya la an ingat-ingat balek zaman jahiliah dulu.sekarang maseng-maseng da besa.da boleh pikir mana baek mana burok. budak fom 1 pon patotnye da boleh pikir dalam-dalam boyfren ke parents lagi penting.

so..marilah kite renung-renungkan da selamat beramal ye.Tuhan tu maha pengampun. mintakla ampun dari-Nya sebelum terlambat.insyaAllah hope kite semua selamat dunia akhirat:)

4 comments:

CikMai said...

tak semua mcm tu syg

atiqa aris said...

yeah i know.tp kebanyakannya kan.

Suraya Aris said...

yeah. rajinnya ko update blogg

atiqa aris said...

dok ruma bole la.hehe