Monday, October 29, 2012

status facebook : baca ape yang diupdate bkn tengok sape yang update.

asalamualaikom anak-anak. kabare lu? waras? bagos-bagos.

*ni bahasa jawa sapa tak faham, bukak tv9, "Tanyalah Ustaz". ce tanya tengok ustaz tu jawab ke tak.;p

Firstly alhamdulillah aku baru selesai exam,ade gap sebulan ni tetiba terasa nak hupdate belog yang hampir reput dimakan anai2 nih.hoho *tatahu ku da bosan ngn blogspot ni rasa cm nk buang je."-_-


hari ni topik kite ialah status Facebook. lately nih ramai yang update pasal agama-agama, tak kisah la pasal kawen awal ke hukum-hakam ke, nasihat from UAI ke hape. that's good. better lah dari post benda bukan-bukan ye dakk??

Facebook yg dulu orang guna untuk berbual,carik jodoh,gosip sana sini, menimbulkan kontroversi, upload gamba sana sini dan macam2 lagi , sekarang da jadi medium dakwah, da beauty of Islam tu da macam tersebar dalam macam2 bentuk, gamba, surah, hadith and so on. banyak la orang share sekarang nih. haa kan molek gitu? baru lah bangga siket dok dalam komuniti Islam ni. tak gitu mak Jemah??  :)

tapi kan ade gak orang yang sengal mulot longkang pergi kutok yang tukang post ni. padahal dia post benda yang elok kott..


satu je aku nak cakap. kalau jumpa orang camni kau ketok je kepala dia pakai selipar , tak pon nak berkesan kasik otak dia betol sikit, boleh la ketok pakai lesong batu atau tukul besi. haha bior padan muka beliau.hoho

kesian orang tu baru nak tangkap feel siket dengan Islam da kene hentam. orang kalau nak hijrah ni kene slow-slow baru kekal. kalau mendadak sangat takot sekejap je hijrah die tu. mu pahe dok kawe bebel ni?

dulu cikgu math aku pernah cakap.,"orang yang selalu nak jatuhkan kita tu macam toksik. dah la busuk pastu nak ajak orang lain busuk sekali macam dia".

so toksah layan sangat bebenda camni. wat lek sudah. Allah tahu lah hamba die memaseng . keep closer with Him oke, He will never let you down.trust me:)

oke dah tamat karangan 300 perkataan. mari la kite tido. goodnight semua. jangan lupa baca doa tido. asalamualaikom:)


Monday, October 8, 2012

kalau tak suka, tak payah dilayan.

oke hai asalamualaikom korang. sehat? da mencekek ke belom? hehe

arini gua nak cerita pasal 'berharap'. apakah maksod bendalah tu?

maksod bendalah ni ialah kalau kita suka dekat orang , dan orang tu pon melayan dengan penoh sopan dan saksama nya . mula-mula kenal , lepas tu bagi nombor fon , lepas keluar sana sini bersama-sama. dan macam tu lah sebaliknya bila orang pulak suka dekat kita . dan kita baru je kenal dia teros  bagi nombor fon , bergayot dan die ajak keluar , kita pon layankan je . "jomm, saya pon nga free nih..:)". lebih kurang camtu lah.





kalau korang buat camni memang secara automatiknya , orang tu akan ingat kite suka jugak kat dia . kan da macam bagi harapan camtu . pastu bila dia da cakap cintan kat kita , sesenang je kita cakap , "saya cuma anggap awak kawan je tak lebih dari tu." amboi? da bergayot sakan tetiap malam , kuar sama-sama semua itu je kau bole cakap?? kejam doh kau ni . lagi kejam dari perogol bersiri . sakit hati dia kau buat camtu . ingat die tu katak ke apa takde perasaan??









 kat sini ade tips sikit supaya orang yang minat kat korang tu tak berharap or tangkap cintan kat korang . kesian pada yang kena and jadi geram pulak pada sapa yang suka buat camtu . huhu

  • mula-mula kenal je teros berbual pasal benda-benda kosong. macam pasal study ke, ape ke, bergurau benda2 bodoh siket. kata kawan kan, so borak la apa saje.
  • kalau die da luahkan perasaan die yang tah betol ke tak tu , korang teros je cakap ," i am not ready yet to have any commitment". tak pon ,"sori aku anggap kita kawan je tak lebih". ni lah masa paling bagos untuk korang explain kat dia. so dia tak lah frust sangat nanti.
  •  kalau dia mintak nombor, seeloknya tak payah bagi . tapi kalau nak bagi pon x salah . asalkan korang cakap and mesej dia ala kadar je . guna bahasa yang sempoi x payah nak manja sangat.
  • kalau dia ajak keluar pastikan ramai-ramai . perempuan lagi ramai dari lelaki lagi bagos lah . jangan berdua je , tak pon yang lelaki bawak kawan , perempuan rilek je sorang-sorang . nanti ape pulak orang kata kann.
  • pastikan sepanjang relation korang tu semua berjalan dengan sempoi dan selamba . selalu ingatkan dia yang korang cuma kawan n tak lebih. so no special feeling.
dah tak suka,buat ape nak layan lebih-lebih ye dakk? just for fun? sukahati je kan "-_-. or nak isik masa lapang je? kawan berlambak tapi orang tuuu jugak kau carik . orang tu sungguh-sungguh nak serius , kita maen-maenkan pulak perasaan die.  kesian dohhh. tak baek tak baek.

"jangan mula kan melayan lebih-lebih ni . sekali da mula, memang susah nak lepaskan . sekali kau tipu dia memang susah nak dapat balik kepercayaan dia ." mu pahe dok?

oke dah tu je hari ni. kite akhiri bacaan kite dengan umul kitab, Al-Fatihah:) bye asalamualaikom.