Tuesday, May 14, 2013

kenali ompek atau 4 sifat manusia

asalamualaikom rakan-rakan sekalian. aku tawu ramai yang tak tenteram bila tengok result pru-13 nih kan? serious lah aku pon. tapi tu di luar kuasa kita,kita rakyat biasa siapa je nak dengar cakap kita. redo jela, Allah kan maha mengetahui... oke? da abes. tutup kes. mungkin kebangkitan ank muda akan nampak pru ke 14 nanti :)

tahukah korang dalam dunia psikologi ade 4 jonih manusia? bukan jonih, salah-salah. 4 sipat. baru betul. sipat, in jawa we called it as "sifat".


1. si popular
asal gamba kodai buku ni pulak aku letak ni? haha pon bole.. macam yang korang tahu orang popualar biasanya ade peribadi yg menarik, suka wat lawak, sempoi. sedikit emosi tp still happy go lucky dan bersemangat. bila diberi kerja, dia bersikap inovatif, kreatif, senang bergaul dgn semua dan sedia membantu. nak jadi popular? amalkan la segala sikap-sikap yang tertera ni :)


2. si sempurna
biasanya orang-orang yang nak sentiasa perfect ni dia buat ape pon nak teliti. peka dengan sesitiviti orang lain, menghargai keindahan, suka berkorban, bersikap idealisis, bila diberi kerja semua kene pakai jadual, segala pekerjaan dilakukan penuh tertib dan tersususun rapi.in social life, diorang sangat berhati-hati dlm berkawan, sedia mendengar masalah org lain, cepat terasa dan mudah bersimpati. oh ade lagi.fakta lain ade jugak menyebut si sempurna ni gemar berpuitis, serius dan tekun:)


3. si kuat
err kuat tak semestinya badan ketak-ketak macam abang badang perkasa kat atas ni. orang kuat ni more refer pada orang yang berbakat macam pemimpin, dinamik dan aktif. mempunyai kemampuan yang kuat dan tegas.tidak emosional dan tidak berputus asa. sentiasa yakin,bebas dan berdikari. tak bergantung pada orang lain dan suka jadi pemimpin. lol


4. pencinta kedamaian
orang macam ni biasanya low profile, mudah bergaul, good listener dan happy go lucky je hidop dia. even dalam huru-hara pon dia still tenang and sabar. sentiasa tersengih lebar demi menyembunyikan emosi dia sebenar. kalau dalam expect kerja tu, diorang  berkemampuan jadi pentadbir, kreatif selesaikan masalah dan bijak menghindari konflik.


so sekarang mari la kita categorize kita semua ni jenis manusia macam mana. 1 ke 2 ke 3 ke 4 ke.. tak kira lah siapa pon mana ada manusia yang perfect kat dunia ni. mungkin ada yang nampak perfect, macam Siti Nuhaliza ke Heliza ke an, tapi disebalik tabir hidup dorang tu kita tatahu ye dak? nampak macam mak jarah la pulak membebel camni. haha oke la bye gudnight asalamualaikomm!






4 comments:

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

betul betul... apapun dont underestimate seseorang itu.. sesungguhnya diri sendiri ade kelebihan dan kekurangan tersendiri

atiqa aris said...

yeah.hehe tawu tape:)

Farahin. said...

hahah nice entry. btw,aku maybe kategori nombor satu. aku nak cari yang tulis "emo lebih" takde, just ada emo sikit. bole la tu.haha

ieda immi said...

salam kenal dik

macam2 jenis org kan ;)