Thursday, May 8, 2014

harapan

asalamualaikum dan selamat malam. sari berita utama. opps. sorry. kau salah channel ni. ni bukan berita. ni blog aku mangkuk. kuikui ok serious serious.

korang dah tengok tak video ni? video yang cakap terang tang-tang "we create smart phone, and dumb people". benda yang sangat betul dan aku pikir sekian lama sebelum kakak aku bagi free phone android beliau kepada aku. kalau dia tak bagi rasa sampai sekarang setia dengan corby kot. macam kembang dan sedap pegang lah phone tu. aku suka. takde android pun takpe time tu sebab memang tak kisah langsung wasap ke instagram bagai. tak gila sangat time tu nak ada account itu ini bertingkek-tingkek. bagi aku cukup facebook dan twitter online dekat laptop, phone cuma untuk contact family dan kawan untuk tanya bebenda penting semata. tak lebih dari tu.

tapi since dah ada android ni aku pun rasa yang aku macam jauh sikit dari realiti hidup sebenar. macam nampak gah berbual di alam siber ada beribu-riban kawan, hakikatnya dengan orang yang depan mata kau tak appreciate langsung pun. duk sibukkk je nak tengok phone even takde benda pun. just suka scroll bodoh-bodoh takde tujuan.

kau pernah dengar tak bila lepak kadang-kadang ada kawan lelaki biasa akan cakap, "semua main phone baik tayah jumpa.". okay sentap. ayat nampak macam sarkastik tapi sebenarnya betul. dengan orang yang jauh sibuk naa cakap rindu nak jumpa bagai, dah depan mata tanak pulak spent time sesama. pariyappa. sumpah keling. jangan tipu. sebab kau dengan aku sama je. most of the time habis dekat phone yang konon smart sangat tu.

tengok pada video kat atas ni, aku sedar satu benda. aku harap bila aku besar ada anak aku mampu nak have fun dengan anak aku tanpa belikan dia gadget canggih macam ipad semata nak tengok dia gelak. takpe aku sanggup jadi badut untuk dia kalau tu mampu buat dia gelak. i just want him/her to appreciate her/his life. live her/his life to the fullest. macam tu jugak husband. aku nak doa pada Tuhan janganlah aku dapat husband yang gila internet ni. gila kasih sayang takpe, jangan gila internet 24 hours. mau makan hati aku tengok dia skodeng habis-habisan segala benda kat internet tu. kalau dia skodeng aku takpe lah dah memang time tu aku ni bini dia. memang complete full package aku ni hak dia sorang je. kahkah

dan aku pun berharap yang family aku tak bawak phone diorang time makan. time makan is makan. tu je lah masa kau spent sesama after tired of working all day long. kalau dah time makan pun main phone alamat dia memang kau cakap pinggan je nak dengar. kau nak berbual kerusi je sudi nak main eye contact dengan kau. kau tahu punya susah nak built keluarga bahagia lagi harmoni dari ancaman duniawi zaman sekarang ni?? sapa yang pass dari ancaman tu memang lah keluarga yang power sekali. and to be frank I really want to be one of them. serious!

oi panjang siak aku bebel malam ni. dah la jum tidur. sok banyak benda nak settle. lets live our real life to the fullest. avoiding ourself from being dumb by the smart phone. goodnight! goodluck result oi!


No comments: