Wednesday, September 2, 2015

pengaruh rakan sebaya

umur tahun ni dah 22, even targetnya umur 27. aku try-try lah jugak survey sikit-sikit. kot-kot lah boleh sampai ke jinjang pelamin. lol. aku jenis kalau rapat dengan someone yang aku rasa agak special aku direct je bagitau kat parents aku. tanpa segan silu, alahh niat baik kot, nak cari menantu untuk depa jugak. tapiiiiii.... parents aku punya respond:


bila aku tanya, orang Selangor boleh?
"haish kenapa jauh-jauh sangatt."

bila aku tanya, orang Sarawak boleh?
"peh tu kalau ayah ke ibu sakit ke apa tak sempat nak turun tu."

bila aku tanya, orang Perak boleh?
"carik orang Johor sudah lah..."


aku memang apa-apa family first. So, bila parents aku bunyi lagu tu memang aku tak cakap banyak, terus habiskan kat situ jugak. marka banyak lah boleh carik, kat tepi jalan, kat mall, kat UiTM pun banyak. ehhh? hahah! tapi parents mana nak duplicate? cer kau cakap kat aku skang? tak adeee.


aku cuba lah berlagak cool tengok member-member aku ni ada yang dah tunang, kahwin, ada anak segala. senyum je lah nak kata apo ehh tengok je lah mampu. huhuhu. dek kerana semangat kenegerian yang sangat tinggi dalam parents aku, aku decide awai dah, kalau aku baru nak start kawan-kawan ka apa memang asal mana, NEGERI MANA aku tanya dulu. wajib tu nak tahu. haha

sampai la ni aku letih dah. bosan hoi dok tukor-tukor tak sudah. depa dok tak kenan jaa orang jauh-jauh ni. last-last aku pass ja kat mak pak aku soh depa carikkan. baik untuk depa, insyaAllah baik la kot untuk aku.


tapi hang tahu lah kan jodoh ni bukan kat tangan mak pak aku ka, tangan aku ka tangan hang ka memang bukan. tu haa jodoh Allah da tulih dah kat Luh Mahfuz sanaaa. hang kalut carik awai sangat dah kenapa? bukan nak kahwin esok pun. hmm harap mak pak aku terima lah kalau memang jodoh bukan dengan orang sini.  nak buat lagu manaaa? dah jodoh aku! hik hik hik. lol


haish burok naa perangai memalam cerita pasal jodoh ni. bantai pulak tu bunyik Kodiang dengan Johor Bahru. terok naa bunyik diaa. macam sakai tak hengat. hancoq bahasa ibunda budaya warisan bangsa kita.


OK KAU DIAM SEKARANG! DASAR ANNOYING! *lempar lesung batu

oii apeni tak baik tau. ni pengaruh cerita Mok Cun kat tv3 lah ni. korang layan tak cerita tu? kelakar an? an? an? dia punya membebel dalam bahasa Kodiang tu ya ampunn! adore much! hahah maklum lah Johor takda loghat. so dia jadi "mudah terpengaruh". samalah tu maksud dia dengan tajuk post ni, "pengaruh rakan sebaya". sama kann? ehh tak sama eh? lol okbye.


p/s: harap takda orang carut aku sebab the tittle and the content does not match at all. hihihi sorry gurauan malam hari. tata goodnight :)


 

Sunday, July 26, 2015

Ku Lihat Dunia Menangis


LIRIK LAGU KULIHAT DUNIA MENANGIS

di saat kita merasa sulit untuk bangun di pagi hari
lihatlah saudara kita di sana
yang tetap harus terjaga
demi terbebas dari tirani penguasa yang dzolim
di saat kita malas membaca surat cinta Allah
cobalah ada baiknya kita buka hati dan pikiran kita
melihat bagaimana saudara-saudara kita di sana
tak henti-hentinya melantunkan surat cinta Allah
di saat kita sering membuang-buang makanan kita
tahukah kita kejadian di masa khalifah Umar kembali terulang
seorang ibu memasak batu untuk anaknya
di saat kita tidak menghargai jerih payah orang tua kita
lihatlah di sana
banyak adik-adik kita yang kehilangan orang tuanya
apa kita tidak malu dengan mereka
dengarlah saudaraku jeritan saudaramu
lihatlah saudaraku derita terjadi di sana
mimpi-mimpi yang hilang tercabut kedzaliman
berharap keadilan Tuhan mampu menyelamatkan
anak kecil menangis, ayah ibu tiada
darah terus mengalir, jiwa-jiwa menjemput syahid
dengar tangisan Mesir, juga tangis Syiria
jeritan Palestina, dunia menunggu dirimu
ku lihat dunia menangis menunggu uluran tanganmu
jadilah penebar cinta, ayo kita bantu mereka
ku lihat dunia menangis menunggu kepedulianmu
berikanlah yang terbaik demi menggapai cintaNya
di saat kita mengeluh dengan masalah-masalah yang kita hadapi
ada baiknya kita lihat senyuman saudara kita di sana
yang tak pernah pudar meski bunyi dentum senjata terus bergemuruh
anak kecil menangis, ayah ibu tiada
darah terus mengalir, jiwa-jiwa menjemput syahid
dengar tangisan Mesir, juga tangis Syiria
jeritan Palestina, dunia menunggu dirimu
ku lihat dunia menangis menunggu uluran tanganmu
jadilah penebar cinta, ayo kita bantu mereka
ku lihat dunia menangis menunggu kepedulianmu
berikanlah yang terbaik demi menggapai cintaNya
ku lihat dunia menangis menunggu uluran tanganmu
jadilah penebar cinta, ayo kita bantu mereka
ku lihat dunia menangis menunggu kepedulianmu
berikanlah yang terbaik demi menggapai cintaNya

Sunday, February 8, 2015

sekitar majlis perkahwinan Suraya Aris

bukan niat aku nak acah-acah wartawan hari ni. memandangkan mataku sudah rabak ditabrak gondola makanya aku post gambar saja. aku capek dan ngantuk tahap giga, jangan ditegur kang bisa aja aku mengamuk menolak kau mampus terpelanting terselit di balik pintu. ayuh mari saksikan.


anak buah ku Arfan Ramadhani. selalu panggil Repan or Apan je. Apan tau bukan Apam. Apam tu benda lain. di pangkuan atok dia. yakni bapak aku. patutnya Tok Aris, tapi dengar dia agah-agah dengan Repan jadi Tok Ayish. hok aloh. haha

ni dia makhluk yang buat aku menjerit terharu terkeluar air mata kegembiraan. dah lama gila tak jumpa boleh pulak dia datang as anak kepada kawan ibu aku. rindu gila. ni dulu geng pi sekolah, tarawikh bagai. rindu nokk.

ni pun kawan sekolah rendah. nasib before this ade buat reunion. so dapat lah aku tangkap nombor beberapa orang. kalau tak, sama lah macam yang tadi tu memang lost contact hilang teruih nomboq. aku bukan sesukati je k lost contact, dah zaman tu kitorang anak yang baik mana lah kecik-kecik nak pakai handphone dik non oii. public phone gedabak tu adalah. 

oh yang gold scarf tu ibu dan yang gedabak dah macam bapak orang tu adik aku. kelihatan begitu gembira dia bila jumpa dengan kawan ibu yang membawa anak daranya. haha malas lah nak kantoikan lebih-lebih. semoga kalian berjodoh. comel molek bakal adik ipar aku :))

crew behind the scene. crew tukang salam keruk. haha cover baekk memasing layan tetamu dengan penuh mesra padahal balik semua terbongkang sakit kaki. haha demi mu angah. semua pun boleh.

so this is the pengantin. kakak aku Suraya dan pasangannya Alfihah. diorang tengah bincang macam mana nak loboskan diri dari tol yang ada di segenap pintu. siapa orang johor dia tahu lah kot unsur tol ni memang biasa diadakan bila pengantin nak menuju ke pelamin. baru lah tak nampak serius sangat majlisnya. giteww.


meja ni khas untuk nenek kata ibu. sebab orang tua tak boleh nak layan orang lebih-lebih. badannya sudah lama diguna kok. so siapa nak berbual ke jumpa ke pergi je kat meja tu, so my nenek tayah nak jalan jauh-jauh. stay situ je.



hah ni lah anak babysitter kitorang masa kecik. masa hingus. zaman hisap botol. zaman gembeng. tak boleh ingat lah. syok tau kenal ngan depa ni. sampai sekarang tak lupa even dah terpisah jauh dan susah nak jumpa.



ni kawan. sekolah menengah. tak cukup column. ada lagi dua orang. tapi mereka ada exam so tak dapek den nak paksa depa datang. hewhew



kawan kita yang laki tu. dia datang bawak bakal isteri tapi tak nak ngaku. haha 





kaum-kerabat ku power rangers! lol. ini pon crew belakang tabir jugak. tunggu sampai habis majlis kau biarpun masing-masing bawak perut. semoga selamat semuanya. terima kasih banyak cousinku! cuma Allah mampu membalasnya.



orang dok tanya-tanya aku amik siapa wedding ni, dah macam aku pulak yang kahwin. tapi takpa hasil interview aku daripada ibu serta angah dan along, wedding ni diuruskan dengan penuh gigih dan tawaduknya oleh Klasik Andaman. tapi makan je amik Tok Wan Catering. ok dah tu je info yang bisa guwe kongsi. selebihnya guwe enggak tawu kok. balik-balik je da 80% siap. hape pun tak boleh tau. orang dah dok Shah Alam cenggini lah. lulz (jangan lah maki aku, aku ada final exam lah time ni, sesukati lettew nak cakap aku pemalas, lempang kang.)



yang baju full kuning tu subjek utama. anak mak cik tu kawan aku, and guess what? baru tahu yang bapak dia kawan dengan cousin aku yang baju pink tu. ya ampunn. kecik kemetot je dunia ni lahh. semoga ukhuwah kita lebih erat lah ye Cik Sal dan keluarga.



kawan masa sekolah menengah. dulu selalu lah main roket kertas dalam kelas. memang jenis otak pariyappa memasing. sekarang semua tengah gigih habiskan belajar. chayok2! *time nih ada lagi dua orang lagi patutnya. Shafique dan girlfriend dah balik serta Mashi belum sampai. so gamba depa yelekk. lol. dalam memory card photographer ada kot. 

fuh ok selesai dari nikah, sanding, bertandang. everything back to normal daily life. semua orang pi kerja. aku duk rumah makan tidur sampai perut kembung. bangun-bangun dah naik cuti. wah sungguh unproductive bergelar aku. haha ok bye. goodnight. *dah macam photo diary.banyak sangat gambar. maaf :)

Thursday, January 22, 2015

review filem : Terbaik Dari Langit

assalamualaikum kawan.
aku kembali lagi sempena cuti sem yang tak berapa lama ni.
saja lah nak buat semak kat blog.
gila lama weh aku tak membebel kat sini.
rindu pulak blog, peluk sikitt.
ok dah fokus.
korang dah tengok belum cerita Terbaik Dari Langit ??
cerita ni haaa. 

pelakon dia biasa-biasa je. tapi isinya luar biasa. kalau kau tengok segala benda dalam filem ni pun santai-santai je. tak high class sangat, tak sarat sangat. dia lek-lek je dengan van biru buruk dia, dengan serbai dia, dengan pelakon tak make up tak apa. togel gitu je. tapi bagus lah, natural. aku suka.

cerita ni tengok mula-mula macam nak carut skit lah sebab tak berapa faham amenda dia nak sampaikan. but bila dah dekat middle of the story tu baru faham yang cerita ni pasal friendship. sedih dan motivating lah jugak. simple je cerita ni. efek dia adalah beriya sikit. tapi kau boleh hadam lah kot. ai mat salaeh punya efek beriya teruja kau tengok, takkan local product punya kau madah nak hentam je. sokong lah filem buatan Malaysia yee. tetiba. haha.

ok straight ke review terus. cerita ni pasal ada sorang mamat ni beriya nak buat filem ke short film gitu lah, pasal UFO. lalu untuk mejayakan itu dia pun kumpul lah kawan dia masa sekolah, 4 orang serta seorang pelakon wanita tambahan bernama Sofia Jane. nak dijadikan cerita masa sekolah adalah sedikit salah faham antara diorang ni, dan benda tu sampai diorang besar natang pun still tak settle lagi. sepanjang process nak shoot film tu lah ada macam-macam benda yang berlaku. bergaduh lah, camera man tak fokus lah, apenda lah. nak tahu happy ending ke sad ending uolls kena lah tengok sendiri ya.

dinasihatkan cerita ini deep-deep alam gitu. kalau kau jenis tak suka tengok cerita slow sementara menunggu climax, elak kau berdengkur dan tengok tak habis je. hahaha tapi cerita ni best. lain dari yang lain. kalau kau suka laya jiwang 24 jam. so thats mean kau ni memang membosankan. lol. 

ok dah bye. goodnite. nantikan review filem melayu seterusnya. aku dah tak tahu nak taruk apa kat blog ni. cuti ni aku buat review filem yang aku tengok je lah kot. so, takda lah blog aku yang dah sedia tua ni nampak usang macam Villa Nabila sangat kan. huhu

oh aku pun suka layan lagu OST cerita ni. lirik dia seronok dan music dia classic. saya suka saya suka *gaya budak cina dalam upin ipin.

nahh! have fun ye :) tata!