Friday, July 29, 2011

sesekali diri diuji

Semalam mood aku down sangat.
Rase rendah diri yg teramat sangat pon ade.
Aku malu.
Balek tu aku tros call ibu.
Mula2 sedih,tp puas jugak dpt lepaskan semua.
Dengar suara ibu,hati aku tenang semula.
Semangat kembali pulih.

Aku sedar,ni mungkin ujian untok aku.
X sepatotnye aku putos asa.
Aku pujok diri aku sendiri.
Mungkin ade hikmah di sebalik semua nih.

Bile aku rasa lemah,longlai dan xde daya ag.
Di saat air mata aku siket ag nak jatoh.
Allahuakbarrr..Allahuakbarr..Allahuakbarr..
Sabar ikaa..sabar..
Tu je yang mampu aku cakap dlm hati.

Ya Allah kuatkan la semangat aku.
Kembalikan la kekuatan aku.
Sesungguhnye aku pon tatau,
kalau aku dapat hadapi segala ujian Mu nih dengan tenang :,(


Thursday, July 28, 2011

jom kawen awal !

assalamualaikom x jawab dose.selamat petang sayang2 kuh,arini aku nak share siket kat korang pasal topic yg x berapa hangat skang.sape setuju kawen awal angkat tangan!owh ramai2.amboi kau kalau pasal kawen nombor 1.haha oke give me 5!sebab aku pon setuju sape2 yg nak kawen awal nih.x kesa la umo die sebaya aku ke,stil blaja ag ke.tape2.lagipon kawen tu kan sala satu tuntutan agama.so,kalau da sampai jodo,yg laki pon da mampu,ape ag tunggu jumpa je la tok kadi dengan segera oke?;)




kenapa aku setuju dan menyokong sangat bab2 kawen awal nih?here da reasons :

1)dapat mengelakkan maksiat..
  daripada korang wat benda2 "tutttttt!!" dalam semak tu,korang bukan je memalukan Islam tu sendiri,malah turut memalukan mak bapak dan cikgu agama korang tau,so baek la anda kawen cepat2 ye,at least,hubungan korang tu disalurkan di jalan yg halal.insyaAllah.


2)dapat elakkan "baby dumping".. 
dalam bahasa jawa nye ialah buang bayi.mcm yg kite tengok arini la.buang bayi da mcm buang pampers da,senang naa nak jumpe.bukan arini je hari-hari semalam pon,eh bukan2,hari-hari la aku rase ade je kes buang bayi nih.verita buang bayi ni pon mcm da common sgt,selalu gile kot kuar kat paper,lagi2 kat Metro.
   


3)kalau yg laki da mampu,ape tunggu lagi?
  betol kann?watpe asek dok mesej2,supersaver,dating.mesej2,supersaver,dating. buang karen je.ee x kuasa mak tau.kalau yg laki tu da mampu,watpe la nk bazer2 kedit dan masa camtuu,baek kawen je ag bagos.hari2 bole jumpe,xpayah nk mesej2 ag.kan jimat tuu?hati pon senang.hehe


 4)dapat elakkan angau yg x sudah2.haha
    most student kalau da bercinta,mmg angau la kan, tido mimpi muke awek die,nk makan dalam mangkok tu pon bole nmpak muke awek die,nk study muke awek die muncul ag dalam buku.itulah penangan cinta.cewahh.haha so,untok elakkan korang dok angau je kat boypren or girlpren korang sampai xbole fokus study,cepat2 la kawen. ooppss ni kalau kewangan da stabil je oke? ;P *untongla dpt boypren kaye,bole kawen awal.ceh,haha.


asal aku cm xde topik laen je nk update nih?haha actually,tadi aku ade speaking practice,aku dapat topic nih and kene cakap time tu jugak,tp x tau nak cakap ape sebab cm blur2 and xde idea.so,bile da de idea sebesar kuman nih aku pon share la kat korang.hehe oke la nak buat lab report Chemist ngan Biology nih.bye2:D

Sunday, July 24, 2011

setelah seminggu UiTM mid-term break.

hye korang!eh sala2,hye tu barat punye ,kite Islam,so assalamualaikom korang.hehe actually itew an baru sampai kat UiTM Kole Pilah semalam,tepat pukol 10.30 malam,lambat kan,,ish ish ish shian itew tau,tu la awak xnak teman.

izinkan beta muntah jap,BLUWEKKKK!haha lol.

errhhh perlu kau nak cakap camtu.ee lempang nak?haha oke tu aku saje2 je nganjing budak2 skang yg suke sangat eja words bm camtu .adek2 jgn tiru tauu.geli mat.lagi2 yg da besa tu haa.tu tu yang umo da nak masok 20 tu pon jgn tiru ehh.gedik tol da besa2 msj camtu.nampak bebenor serabai nye.haha sila la ade rase bahasa jiwa bangsa siket eh,toksahla eja ngarot2 camtu,bukan comel pon...;) *eh senanye aku nak cite psl bnde laen laa,ee ape nihh! ke laot,ke laot,ke laot.haha




oke kembali ke topik asal,sempena naek cuti nih,sempena da nak masok bulan Ramadhan al-Mubarak ni jugak..aku nk pasang niat baru iaitu,...alamakk...iaitu???mcm pelik je,mcm skema pulok ekh?ala tapela2.da xde words laen.desperate nih.haha iaitu aku datang UiTM nih,aku nk blaja je.blaja dan blaja sahaje eh.no boypren no berangan2.biasa dia nih baru abes SPM da gatal nak bercintan-cintun.ee cepuk kang.ya Allah kau lindungila hati,pandangan ngn iman aku sepanjang berada kat UiTM nihh.semoga segala urusan aku kat sini berjalan lancar dan diredhai Mu.ameenn:)



k la tu je entri arini.nak study Biology nih,sok wa de test ni derr.ceh haha oke macam bese,doakan aku ye rakan2.hope sgt kitorang dapat jawab ngn tenang esok.fuhh oke la babai,wa chow dulu bebeh.eaaaaa lupe pulak,assalamualaikom:)))

Thursday, July 21, 2011

bile bilek aku jadi tempat fotoshoot...;)

halo ladies and gentleman,actuaaly bendalah ni sepatotnye di post pd 18 Julai aritu,tp disebabkan kesalahan teknikal terpaksala beta menundakan entri ni nih pd hari ni;)

oke aritu uma aku jd location paleng last sekali coz dorang nak tumpang solat jap kat bilek aku.tp sementara tggu turn sorang2 semayang tu dpt pulak idea nk snap gamba kawan aku yg sedang tdudok cantek kat tepi dinding.dan mbr aku ag sorang pulak muncol degan mcm2 idea konon cm shoot kat studio la.pdhal kat dinding bilek aku je.haha







model yg spoting abes.haha oke ni nme die afiii sape2 minat nk amek die as your part time model?sila roger2 je k.jgn segan2.ceh promot die pulak.xpasal2.haha



last but not least,credit to photographer soraya :) yg full of talent dan semangat sepanjang photoshoot berjalan.photoshoot sangat.err ayat poyo gile kan mcm mintak pelempang je..lempang la kalau berani.ceh haha oke da tu je.bye2:)

Tuesday, July 12, 2011

insiden 10 Julai

hari tu pergi Seremban,before balek UiTM kitorang drop kat Pilah jap,watpe ag kalau x mencekek ye dak?lepas makan kitorang naek la kat tempat yg selalu budak2 UiTM tunggu bas tuu.pastu terjumpe la ngan sorang dak kecik nih.aku rase umo die dalam 3,4 taon camtu la.comel,rambot cam artis.lembot je..pastu Remy pon tego la die...

Remy: adek watpe sorang2 kat sini dek?

budak kecik:.....(diam je,malu kott.tibe2 org tegor..)

Remy:adek umo bape dek?mak mane?

budak kecik:umo aku 4 taon,same mcm akak ni,akak ni(sambil tangan die tunjok2 kat aku ngan roommate aku)

Remy:(blur2 pastu sengeh2,pastu die tanye ag.)mak mane mak??

budak kecik:bukan mak la,umii..(sambil puseng2 kan pale die mcm model iklan Sunsilk)

Remy:owh.haa umi mane dek?

budak kecik:tuu haa kat kedai tengah tuu(sambil tunjok2 kat kedai yg agak jaoh la gak dari tempat kitorang lepak tuu)


selama lebih kurang 10,20,30 minit,kitorang layan kan je kepala budak kecik nih.die asek gelak je.kesian die,maybe first time dapat kawan nak diajak maen.da r comel,mulot pot pet pot pet lak uh.best tau borak ngan die..sedang kitorang syok2 bermanje-manje ngn dak kecik tuu,bas UiTM pon datang...

Remy ngan Gemok ape ag,da nampak bas sampai tu diorang teros lari pegi kat bas,takot xdpt tempat dudok kott.roommate aku da blur2 nk lari ke nk tunggu aku.aku cuma cakap kat budak tu,"oke bye dek,kitorang nak balek eh..".tiba2 die tarik tangan aku,die cakap ,"alaa nak pegi mane..nak ikot,nak ikot..bole la..ibu kite da mati,ayah pon da mati.."tibe2 sedih gile bile die cakap camtu,rase macam nk stay situ kejap pon ade.tp ape kan daya,jam da menunjokkan pukol 10.so ape jadi pon kene balek time tu jugak.

Gemok ngan Remy baek2 da naek tangge bas turon balek coz nak panggil aku.Gemok ckp,"ea Ika kau sini je,nanti baru lepaskan tangan die."da sampai depan bas tu aku try lepaskan tangan dak tu sambil cakap,"adek pegi kat umi eh,nanti minggu depan ke kitorang dtg balek eh.."budak tu lepaskan aku pastu tolak2 aku sambil cakap,"kau naek dulu,baru aku pegi."mase aku naek tu,aku sempat babai die,aku sempat tengok muke comel die kejap..sedih gile tinggalkan die sorang2 kat situ..dalam bas jgn cakap la,mata aku da berkaca2 da.sekali dua aku tahan,last2 jatuh jugak.aku cover ag,da turon baru aku nanges balek..

malam tu otak aku memang x tenang,aku asek pikir kan budak tu.mesti die xde kawan bile kitorang da balek..mesti sunyi... mane la parents budak kecik nih... men biar je anak die maen sorang2 malam2 camtuu,,da r budak kecik,popuan pulak tuu..hmm kalau la tu anak aku,aku hope sangat aku ade masa nak maen2 ngan die,tidokan die semuaa.aku hope sangat anak aku sentiasa selamat dengan aku..aku xnak buat anak aku macam tuu.xnak xnak xnak.aku xnak ank aku jadi cam budak tuu..sedihnyee..

hmm oke la,moral of the story,jaga la anak anda sebaiknye,ag2 budak kecik.diorang sangat memerlukan kasih sayang kite semua.so,.tolonglah jangan tinggalkan anak ke adek2 anda sepah2 eaa.oke?trime kasehh.selamat malam

aku rindu budak tuuuu :'(

Saturday, July 9, 2011

student life makes me busy like a prime minister

i wish i have "sekor" blue monster like this.so I can do anything easily,and pass up my assigment on time.haha untonglaa nobita dapat doraemon da la montel baik hati pulakk.poket die yg mahal tuu.ade sape2 nk belikan aku menatang nih x?hahaha kidding.xkan la ade bendalah cam gini ekh.ish mengarot bebenor kome nii.



tajok cam gampang kan.padahal xde la busy mane.haha cume maybe banyak sangat keje nk disiapkan so,masa tido pon maken lama maken "wajib" dikurangkan.mata den pon da lobam macam koala kek Australia tu haa.ish ish ish sadis betol.tape2.naseb bek ade garnier.*ceh,nk jugak promott..."-,-

ahaaa!ini buktinye.tengok blog nih da full of taik cicak.adoiyaiii.nampak sgt da lme x update.sori la ehh.sy bukan saje ketandusan idea ye puan2.sy juge ketiadaan masa untok dicuri.i got a lot of things to la dear..assigment,lab report,tutorial.sape nak wat semua tu kalau bukan aku kan?


ooppss oke la da maghrib.ea bangon bangon bangon!sape aja kau tido time magrib ni haa Bedahhh!kang kene pelok ngan setan kang.ish budak nih,ade kene baleng ngn taik lembu ni kang.hoho bole bayangkan x kalau aku jadik mak orang?haha lari topik la pulak.oke da bye,nk solat.jom korang join sekaki.


p/s:minggu depan aku de test chemist,math,bio ngan fizik.doakan aku tau.tq.ilebiu la kanda dinda sekalian:)