Saturday, August 31, 2013

RAYA 2013 | kes kena nyanyi lagu Negaraku before start movie.

Hai korang assalamualaikum. pejam celik nak habis dah raya weh. semua orang dah back to reality. yang kerja, kerja. yang belajar, belajar. entri kali ni bodoh2 alam je takda isi penting pon just sumbat segala kenangan raya haritu je...  agak-agak rajin, scroll la sampai bawah eh. kalau tak rajin pon takpe, aku tak maki pon jangan risau. ehh? haha

i made this postcard special edition for raya. kenangan ni. nak buat sorang-sorang segan. so tepek lah sekali gamba adik kakak hamba. aku letak as cover photo je kat fb. nak tag sesekor memang tak lah. bukan cara aku nak buat semak kat notification orang camtu. hikhok jangan la terasa ea. sorry-sorry. SELAMAT AGHI GHAYA ! 
                           

 raya pertama sentiasa dekat jb. raya dengan ibu dulu. so apa lagi, menyemak la kitorang kat rumah MB Johor kejap. tak makan pon just nak jumpa dia je, snap gamba then bla. saja nak kenal-kenal dengan MB Johor yg baru.

 raya pertama ni kekonon nak tema cekelat. tapi along menyirap je dengan aku sebab baju da cekelat, tp tudung pulak pink. tak ke ke laot ? haha *aku memang jenis pakai taram je soal warna, asal selesa.

 2nd day of syawal. masa untuk raya dengan ayah pulak. masa kecik-kecik ibu suka belikan anak-anak dara beliau t-shirt yang sama cuma color je lain-lain. masa dah besar-besar ni ayah pulak buat benda yang sama. how sweet they are. nampak tak chemistry in both my mom and dad tu.

tu dia pak aris, yang orang dok panggil aku aris, aris tu. inilah orangnya. haha ayah dah 50 dah. tapi jiwa muda kau (muka pon boleh la awet muda, ayah kata petua nya banyak makan sayur, kurangkan benda manis :) ). err ayah cam nak buat muka tapi tak reti je?lol haha "-__-

kenal tak? tak kenal ke.takpe lah tak penting pon die ni. haha jumpa jep tepi jalan sebab dekat rumah ayah dengan dia. ayah selalu cerita jumpa bapak jep kat surau la berbual and so on lah konon-konon nak kasik kitorang jeles lah. tunjuk sikit gamba ni, ayah teros,"eh kau ambil gamba dengan jep.."*speechless dan sengeh-sengeh. haha evil la pulak rasa dia. #eh

 raya ke-3. masa untuk balik kampung. memang simple gila aku pakai hari tu. kenapa tah macam nak feeling-feeling perempuan melayu terakhir agaknya. lol.

 stock spare sepanjang perjalanan. haruslah cucuk bebanyak peniti dekat beg. kot-kot ada emergency jarum tercabut ke, hilang ke, kena cabut dengan hantu kak limah ke?  haa kan dah ready tu. bak kata orang sediakan jarum sebelum gelabah.

maigadd apa menda yang kitorang buat ni? ni pak uteh punya idea, "candid2." yang lain, "ok semua ikut pak uteh~". haha anak bujang dia je tak buat. control macho mungkin. baya aku tu weh, aku punya macam galah, dia rendah je. rendah tapi kacak oke. kelasss.

                              
ini family paling meriah di hari raya wa cakap kau, adik beradik sembilan orang. ramai perempuan ramai lelaki. balance. nanti terima menantu berderet-deret, bertambah-tambah la meriahnya. wee~

4th day of Eid. along kata dah raya ke-4, smart casual je tak payah pakai baju kurung. sebagai adik yang solehah dan comel haruslah patik menurut perintah. haha with family pak usop yang tak lama lagi nak terima banyak menantu. nantikan kemunculannya! amboi kau? tayah nk melebih. haha

raya ke-5. masa untuk balik Negeri Sembilan yang indah. masa untuk makan kuih raya dengan lembu serta kambing biri-biri di Beting. terima kasih la encik Sahol berikan kami cuti yang cukoppp sangat untuk raya. A week after naik cuti tu, semua orang macam krik-krik. raya kot, weekend takkan nak membusuk je kat kolej. haruslah kita keluar beraya dengan u-mate pulak. tapi limit sampai kl je, tertanya-tanya jugak aku bila dorang nak sampai jb eh? hoho

 rumah 1st sekali rumah ayien. semua agak segan. rumah pertama mungkin. eh tapi macam tak je. bila ajak amek gamba menyelit jugak semua. haha tapi serius lah sedap kot ayam kat rumah si ayien ni. aku ni dah la hantu ayam memang heaven rasa dia. 

looked too cute together kan. ada tinggi ada rendah. hihi most of them classmate. best weh sekelas dengan diorang. no pain no stress. just like sibling. such a brother and sister~ dah grad nanti sumpah rindu korang sangat.

the anak dara dekat rumah si kopiah. kopiah tu orang bukan sebarang barangan antik. haha sem ni, inilah tempat mengadu aku, tempat menggedik, ajak merayap, membebel, eh semua lahh :))



hasil selama beraya sesi 2013. tadaaa! *jangan ingat badan cam mak orang takde orang nak bagi duit raya. haha yang sampul JDT tu style ok? sepp sikit. okbai


so inilah cerita raya saya. woii harini 31 Ogos la weh! Merdeka! Merdeka! selamat menyambut hari kemerdekaan guys and girls. eh semalam aku pergi tingok midnight movie dengan house-mate. memang betul siapa yang cerita kena nyanyi lagu Negaraku ramai-ramai sebelum start movie tu. ini serius! dan semua orang  layankan je, terus bangun dan nyanyi. lagi sekali. ini serius!! unite jugak rakyat Malaysia ni kan? ada nilai positif kat situ. so good, so nice. the end. back to reality. I'm a student but I'm much busy like a prime minister. melampau je bunyik kann. hehe da bai. asalamualaikum.

Tuesday, August 6, 2013

have you ever thought ?

asalamualaikum . bismillahirrahmanirahim .

korang pernah dengar tak lagu Selamat Berhari Raya dari Rahimah Rahim ?
alah yang lagu lama zaman ibu ayah kita muda-muda dulu..
mesti pernah kann , ada satu part tu dia kata ,

"Dalam kita bergembira
Pasti ada yang berduka
Enak menjamu selera
Jangan lupa yang tiada"

*banyak maksud lagu tu . jangan dengar dok joget je kerja nya , hayati juga lirik dia tuu.

hari tu  dok syok-syok online fb tiba-tiba nampak orang post gamba-gamba ni haa. aku kalau online fb ni selagi takde gamba selagi tu aku scroll je sampai bawah . agak malas membaca sebenarnya . tapi bila ada gamba , baru aku stop baca , ambil tahu kot-kot ada cerita penting ke an . 


masa aku tengok gamba ni ingat kan baby baru lahir ke apa , rupanya budak kena seksa , kena toreh dengan pisau sepanjang lengan , dan kaki dia jugak . biadabun sangattt weh . kita kalau tengok anak kecik automatik rasa sayang je , rasa macam na peluk-peluk je even bukan anak kita kan? tapi dorang yang buat ni takde perasaan ke apa buat anak orang macam ni? apa benda yang diorang rasa masa toreh tangan budak ni ea? kebabian apa yang dorang cuba tunjukkan pada dunia sebenarnya? semoga Allah melaknat kau si mangkuk hayun . syukurrrr gaduh-gaduh kita kat Malaysia tak sampai lagi tahap macam ni .


next post yang membuat aku stop kejap , ialah video gaza . mamat dekat atas ni cousin aku , nak kenal boleh la pm aku . ehh? shh2! diam-diam aku tengah serius ni . dalam video ni dia tunjuk macam mana hujan bom dekat sana , orang lari lintang-pukang , suasana kat hospital and monolog of children kat sana . dorang takde masa nak gedik-gedik kat parents dorang mintak baju raya pesen kembang bawah la kembang atas la baju kurung moden la apa la  , dorang just pikir , "kan lagi bagus kalau aku mati sekali macam yang lain.". sadis kan? hujan emas kat negara kita , negara lain bukan hujan batu lagi , mercun pon bukan , hujan bom teros . 


so , jom lah tepuk dada tanya iman , tanya diri sendiri tak cukup lagi ke nikmat yg Allah da bagi kat kita ? keamanan, itu pon satu nikmat . keluarga , itu pon satu nikmat . kebebasan, itu pon satu nikmat .

kita kat Malaysia ni pikir siang malam macam mana lah nak lepaskan perasaan terpendam kat si minah ke si mamat ni , diorang kat sana siang malam pikir macam mana lah nak lepaskan diri dari negara yang hujung-hujung tanduk tu . dalam kita berdoa , jangan sibuk dengan jodoh je , sibukkan juga dengan doa untuk sedara-sedara kita di sana . semoga Allah memberi balasan setimpal , semoga Allah selamatkan semuanya . amen---